Business Hi-Tech

Compania care se judecă cu Apple pentru marca iPad ar putea cere compensaţii de 2 miliarde dolari

 Compania care se judecă cu Apple pentru marca iPad ar putea cere compensaţii de 2 miliarde dolari

Autor: Marius Oncu

17.02.2012, 22:16 433

Compania chineză care se judecă cu Apple pentru drepturile asupra mărcii iPad în China ar putea cere compensaţii de până la două miliarde de dolari, după ce în urmă cu peste doi ani a vândut cu 35.000 de lire sterline marca grupului american.

Potrivit unor documente deţinute de Apple, care includ emailuri şi un contract, grupul a convenit cu Proview în urmă cu peste doi ani să cumpere drepturile asupra mărcii iPad în mai multe ţări. Preţul a fost de 35.000 de lire sterline (55.494 dolari la cursul actual), scrie Wall Street Journal (WSJ). Apple se judecă cu Preview în China pentru dreptul de folosire a mărcii pe piaţa chineză.

Documentele par să susţină afirmaţiile Apple că a cumpărat drepturile pentru marca iPad de la Proview, o dispută cheie în procesul dintre cele două părţi, potrivit WSJ.

Un tribunal din Hong Kong a dat dreptate anul trecut Apple, însă o instanţă din China continentală a susţinut cererea Proview la ultimul proces.

Proview, un producător de ecrane pentru PC-uri care a cerut protecţie sub legea falimentului, susţine că deţine drepturile exclusive pentru marca iPad în China şi a cerut oprirea exporturilor şi importurilor de iPad-uri. O interdicţie asupra exporturilor ar avea implicaţii majore asupra Apple, întrucât grupul foloseşte furnizori din China pentru multe din componentele folosite pentru iPad şi alte produse vândute la nivel global.

Preşedintele Shenzen Proview, Yang Rongshan, a declarat că autorităţile din peste 30 de oraşe au luat măsuri în privinţa disputei. Chiar dacă tableta iPad rămâne disponibilă la magazinele Apple din China şi la alţi retaileri, oficiali guvernamentali au impus retragerea acestora din unele magazine din ţară.

"Dacă nu suntem compensaţi corespunzător, Apple nu va folosi marca iPad în China continentală", a spus Yang, care este şi acţionar majoritar la Proview International Holdings, companie listată la Hong Kong, dar suspendată de la tranzacţionare în prezent.

Yang nu a înaintat o sumă considerată acceptabilă pentru compensaţii, dar Li Su, preşedinte al Hejun Vanguard Group, o firmă de consultanţă care reprezintă creditorii Proview, a afirmat că avocaţii americani ai Proview au sugerat să se ceară două miliarde de dolari.

În decembrie, un tribunal din oraşul chinez Shenzen a respins un proces deschis de Apple în care grupul susţinea că drepturile asupra mărcii iPad pentru China îi aparţin, ca urmare a acordului cu Proview. Tribunalul a explicat decizia afirmând că tranzacţia nu a acoperit decât Taiwan, iar divizia din Shenzen a Proview are încă dreptul de a autoriza un transfer al mărcii în China. O audiere finală urmează să înceapă la Înalta Curte din Guangdong pe 29 februarie. Decizia acestei instanţe este finală, conform legislaţiei chineze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO