Business Internaţional

2010 va fi un an mult mai greu pentru investitori

17.12.2009, 23:10 19

Se pare ca anul 2010 ar putea fi mult mai dificil, necesitand oselectie atenta si concentrare pentru a genera cele mai bunerezultate, conform unei analize a agentiei de presa ThomsonReuters.

La inceputul lunii martie, investitorii au decis ca sistemulfinanciar nu va aluneca intr-o noua Mare Recesiune si ca, dreptrezultat, activele mai riscante, cum ar fi actiunile siobligatiunile cu randamente mai crescute, se vandusera prea masiv,la preturi reduse.

Cresterile burselor mondiale din 2009, de pana la 30% de lainceputul anului si 72% fata de minimul atins la inceputul luniimartie, au venit in principal in urma achizitiilor masive.

Cu cat mai vandut fusese un activ, cu atat valoarea acestuiacrestea, in conditiile in care investitorii se "imbulzeau" catreorice randament puteau gasi.

Situatia a aparut dupa ce autoritatile au aratat clar ca nu vormai permite prabusirea niciunei banci mari si pe fondul pomparii delichiditati in sistem de catre bancile centrale.

In pragul noului an, insa, s-au schimbat multe. Cresterile maride preturi s-au epuizat, iar bancile centrale isi pregatescmasurile de retragere a stimulentelor aruncate in piete de lainceputul crizei mondiale.

"2010 va fi un an al selectiei, cu o inclinatie foarte marecatre calitate", a declarat Bob Parker, vicepresedinte al divizieide asset management a Credit Suisse.

Necesitatea unei gandiri mai selective decurge de asemenea dinstarea economiei mondiale, care, desi se redreseaza, este incafragila. In acest context, investitorii au devenit mai prudenti cuprivire la mediul de investitii, o prudenta intensificata deproblemele din Dubai, Grecia sau Spania.

In ceea ce priveste actiunile, acest lucru inseamna cainvestitorii vor fi probabil mai selectivi in privinta a ceea cecumpara, desi acestia cred in continuare ca bursele vor reveni pecrestere.

Conform lui Parker, preferate vor fi actiunile companiilor cu ungrad scazut de indatorare, cu un nivel ridicat al dividendului si ocota de piata solida cu perspective de mentinere a acesteia.

Iar in conditiile in care investitorii devin selectivi cuprivire la actiuni, acestia ar putea avea o atitudine similara sicu privire la regiuni si alte clase de active.

Desi pietele emergente se vor numara printre favoriteleinvestitorilor si in 2010, atentia acestora se va concentra pe tarisolide din punct de vedere fiscal din Asia, cum ar fi China, indetrimentul tarilor din Europa de Est, de exemplu.

Cel mai mare risc legat de acest scenariu este ca asteptarileprivitoare la evolutiile economice din 2010 sa se dovedeasca a fifalse. In acest caz, activele mai riscante si-ar putea continuacresterea din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO