Business Internaţional

BCE ar putea frâna creşterea dobânzilor din zona euro din cauza încetinirii inflaţiei şi a restrângerii creditării

BCE ar putea frâna creşterea dobânzilor din zona euro...

Autor: Catalina Apostoiu

02.05.2023, 22:30 260

Ritmul creşterii inflaţiei de ba­ză din zona euro, un indicator ur­mă­rit îndeaproape ce exclude preţuri volatile ca ale alimentelor şi energiei, s-a temperat în aprilie pentru prima dată în ultimele 10 luni. În acelaşi timp, o analiză a BCE privind datele legate de creditare pe luna martie a dezvăluit că băncile restrâng accesul la credite chiar în condiţiile în care cere­rea pentru împrumuturi s-a pră­buşit. Aceste date, dublate de decizia Fed de astăzi, ar putea determina Banca Centrală Europeană să-şi încetinească ritmul majorării do­bânzilor.

Preţurile de consum excluzând costurile energiei şi alimentelor au crescut cu 5,6% în aprilie în termeni anuali, de la avansul record de 5,7% din martie, notează Bloomberg.

Inflaţia generală a urcat între timp uşor la 7%, în continuare cu mult peste ţinta de 2% a băncii. Băn­cile din zona euro şi-au restrâns cre­di­tarea peste aşteptări în primul tri­mes­tru după ce costurile de finanţare au urcat, iar sectorul financiar a fost cuprins de turbulenţe. Declinul cere­rii nete din partea firmelor a depăşit de asemenea estimările băncilor în primul trimestru, fiind în acelaşi timp cel mai pronunţat de la criza finan­ciară mondială.

Băncile se aşteaptă la o înăsprire în continuare, deşi mai moderată, a stan­dardelor de credit în trimestrul al doilea. Sondajul BCE este primul care oferă indicii concrete privind efectele prăbuşirii SVB în martie şi ale pre­luă­rii Credit Suisse Group de către UBS.

Cu indicatorul privind inflaţia de bază coborând şi sondajul din sec­to­rul bancar indicând o înăsprire peste aşteptări a standardelor de credit, ar­gumentele pentru majorarea în con­tinuare a dobânzilor cu 50 de puncte sunt slăbite.

Oficialii BCE sugeraseră deja că eventuale dovezi ale înăspririi con­di­ţiilor financiare în urma turbulen­ţe­lor bancare i-ar putea determina să majoreze dobânzile cu 25 de puncte bază în această săptămână.

Economiştii şi investitorii consideră că strategii vor opta pentru o majorare cu 25 de puncte, după ce au scumpit creditul cu 350 de puncte bază din vara anului trecut pentru a stăvili creşterea inflaţiei.

Pariurile de pe piaţa monetară plasează şansele materializării unei majorări mai consistente la doar 20%, de la peste 30% săptămâna trecută. Un sondaj Bloomberg arată că rata la depozite, situată în prezent la 3%, ar putea atinge un vârf de 3,75% în iulie.

„Combinaţia de creştere economică solidă, dar nu stelară, deteriorarea continuă a condiţiilor de credit şi o inflaţie de bază în declin modest înseamnă că BCE va majora probabil dobânzile cu 25 de puncte bază pe 4 mai“, arată Jamie Rush, economist-şef pe Europa în cadrul Bloomberg Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO