Business Internaţional

BCE: Fuzionati fara grija, dobanda nu va afecteaza

14.12.2005, 19:36 11

Rezultatele financiare ale companiilor europene s-ar putea "deteriora considerabil", ca urmare a cresterii nivelului ratelor dobanzii pe termen scurt, avertizeaza Banca Centrala Europeana (BCE).

Totusi, banca nu a mers atat de departe incat sa sugereze ca valul de fuziuni si achizitii din Europa va fi afectat in acest proces, arata Financial Times.

Ca urmare a unor eforturi sustinute de "curatare" a bilanturilor contabile ale companiilor depuse in ultimii cativa ani, activitatile de finantare externa desfasurate de catre companiile din zona euro au inceput sa inregistreze o redresare semnificativa in 2005, atingand cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2001, remarca banca centrala.

Companiile au profitat de nivelul scazut al ratelor dobanzii, concentrandu-se asupra imprumuturilor, de exemplu prin restructurarea profilului de scadenta al pachetelor de datorii.

Analiza bancii concluzioneaza: "Tendinta firmelor de a reduce scadenta efectiva a imprumuturilor, tendinta manifestata in ultimii ani, ar putea implica o deteriorare semnificativa a situatiilor contabile ale companiilor in eventualitatea unei majorari a ratelor dobanzii pe termen scurt".

Avertismentul lansat de BCE ar putea accentua temerile legate de posibilitatea ca majorarea ratelor dobanzii sa afecteze performantele companiilor in anul 2006. Banca centrala si-a majorat principala rata a dobanzii cu un sfert de punct procentual pana la 2,25% la inceputul acestei luni, prima majorare efectuata in ultimii cinci ani, iar pietele financiare se asteapta la noi majorari in 2006.

Agentia de rating Standard & Poor''s a declarat saptamana trecuta ca si-a modificat perspectivele legate de performantele actiunilor europene in mare parte datorita schimbarii proiectiilor asupra ratelor dobanzii pe plan global. S&P se asteapta ca indicele S&P Europe 350 sa inregistreze un declin de 7%, in loc de o crestere, anul viitor. "Pana acum, nu ne-am asteptat la o modificare a ratelor dobanzii pe termen scurt in zona euro", a aratat agentia de rating.

Totusi, Lucas Papademos, vicepresedintele BCE, a declarat ca impactul cresterii ratelor dobanzii asupra rezultatelor financiare ale companiilor ar trebui estimat in acest context.

Desi volumul de imprumuturi contractate pe termen scurt a crescut, acesta nu reprezinta decat o mica parte din volumul total de credite. "Nu ma astept ca acest factor sa aiba un impact semnificativ asupra activitatilor de fuzionare si achizitii. Aceste decizii sunt luate pe baza unor consideratii variate legate de perspectivele companiilor", a declarat acesta.

Analiza realizata de BCE cu privire la stabilitatea financiara arata in acelasi timp ca "principalele riscuri" cu care se confrunta companiile din zona euro "continua sa fie o perioada prelungita de preturi ridicate la petrol si riscurile asociate cu cresterea economica".

Papademos a declarat: "In general, situatia financiara a sectorului corporatist din zona euro da semne de imbunatatire".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO