Business Internaţional

Ce se ascunde de fapt sub HNA, misteriosul acţionar chinez al Deutsche Bank

Ce se ascunde de fapt sub HNA, misteriosul acţionar...

Autor: Catalina Apostoiu

28.02.2018, 00:05 843

Orice informaţie dispare în Bermude. HNA, conglo­meratul chinez cu deţineri într-o gamă largă de sectoare, a acumulat o participaţie de 9,9% în valoare de aproape 4 mi­liarde de dolari la cea mai mare bancă germană, aproape de pragul de 10% peste care achiziţiile trebuie aprobate de autorităţile financiare germane.

Deşi aceasta a scăzut la 8,8% în ultimele săptămâni, pe hârtie HNA este încă cel mai mare acţionar al Deutsche Bank. Lunga serie de achiziţii realizate în ultimii ani de HNA i-a făcut pe mulţi observatori să-şi pună mai multe întrebări în legătură cu un grup a cărei adevărată structură de ownership este învăluită în mister, scrie Financial Times.

Ce este de fapt HNA? Cea mai bună explicaţie a complicatei structuri a grupului provine dintr-o prezentare pregătită pentru investitori pentru o obligaţiune pe care HNA a încercat s-o lanseze în 2012.

„Grupul HNA este parte a unei reţele interconectate de grupuri de investiţii chinezeşti, atât publice, cât şi private. Pentru outsideri, totul poate părea opac şi confuz, însă investitorii nu ar trebui să se teamă, având în vedere relaţiile apropiate cu guvernul la multe niveluri“, se arată în prezentarea respectivă. Deci HNA este mai puţin o companie şi mai mult o complexă reţea de entităţi corporate, conectate prin interese comune şi datorii.

Pentru a explica locul Deutsche în cadrul imperiului HNA, trebuie început cu un manager austriac de active, C-Quadrat, al cărui fondator este cunoscut pentru investiţiile pe care le face în zone pe care alţi investitori le ocolesc.

C-Quadrat este un manager austriac de active pe care HNA l-a preluat anul trecut. Acesta administrează fondul prin care grupul chinez deţine acţiunile Deutsche. Şeful său este Alexander Schutz, care operează şi alte entităţi din Africa, printre care MyBucks. Principalul co-investitor al acestuia din MyBucks este Christian Angermayer, un antreprenor german. Angermayer susţine că el a venit cu ideea investiţiei HNA în Deutsche.

Modul de realizare a investiţiei este unul extrem de complicat, implicând două vehicule HNA şi instrumente financiare complexe.

În structura de ownership a unuia dintre cele două vehicule apare o entitate denumită „GAR“. În registrul companiilor din Insulele Bermude apare numele unei companii, GAR Holding, al cărui director este CEO-ul unuia dintre cele două vehicule care au realizat investiţia în Deutsche.

Însă puţini par să ştie ce este această entitate. Deşi ar trebui să ştie despre GAR, Deutsche la rândul său a declarat că nu ştie nimic despre această entitate.

Deutsche Bank nu este o bancă oarecare. Este important să fie identificaţi cei mai mari acţionari ai băncilor de importanţă sistemică, scrie Financial Times.

Rezumând: un conglomerat chinez opac spune că este cel mai mare acţionar al celei mai mari bănci germane, însă şirul informaţiilor disponibile public se întrerupe în Bermude, punând în umbră o legătură crucială din complicata structură de ownership, iar părţile implicate par să nu fie dispuse să dezvăluie ceva în legătură cu toată situaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO