Business Internaţional

Draghi avertizează în privinţa amplificării riscurilor la adresa economiei zonei euro

Draghi avertizează în privinţa amplificării riscurilor la adresa economiei zonei euro

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu

06.06.2012, 17:22 466

"Creşterea economică în zona euro rămâne slabă, incertitudinile tot mai mari afectând încrederea şi alimentând o amplificare a riscurilor pentru perspectiva economică", a spus Draghi, citat de Bloomberg.

Euro s-a depreciat cu 0,2%, la 1,2462 dolari, după ce anterior se tranzacţiona la 1,252 dolari, potrivit Financial Times. De asemenea, indicele DAX al bursei germane şi-a redus avansul de la 1,6% la circa 0,8%, în timpul discursului lui Draghi.

BCE a menţinut, însă, prognoza pentru economia zonei euro în acest an, anticipând o evoluţie în marja contracţie de 0,5% - creştere de 0,3%. Pentru anul următor, banca estimează o creştere de 0-2%, revizuită în scădere uşoară de la 0-2,2% în martie. Prognoza BCE se bazează pe date disponibile la sfârşitul lunii mai.

Draghi a anunţat că BCE va menţine până la începutul anului următor programul de lichidităţi nelimitate pe perioadă de trei luni pentru băncile comerciale, în încercarea de a diminua impactul riscurilor rezultate din criza datoriilor din zona euro. Oficialul nu a menţionat dacă BCE intenţionează să ofere băncilor din nou fonduri nelimitate pe perioadă de trei ani. Banca a derulat în decembrie şi februarie două licitaţii de astfel de fonduri, prin care băncile comerciale au împrumutat circa 1.000 de miliarde de euro.

Preşedintele BCE a declarat că zona euro nu poartă întreaga vină a încetinirii economiei mondiale.

"Nu este doar Europa sursa problmelor pe care le-ar avea Brazilia şi China", a spus el, adăugând că responsabilitatea pentru încetinirea economiei globale nu poate fi transferată exclusiv zonei euro.

Ţările din Europa nu sunt singurele care au o îndatorare ridicată în raport cu PIB, a afirmat Draghi.

"Avem unele responsabilităţi, dar şi alte state au propriile lor probleme", a spus şeful BCE, adăugând că acesta va fi mesajul principal la summit-ul G20 de pe 18-19 iunie.

"Înainte de toate, toate ţările trebuie să-şi rezolve propriile probleme. Apoi să-şi facă griji de impactul din alte regiuni ale lumii", a continuat Draghi.

BCE a menţinut dobânda de politică monetară miercuri la minimul record de 1%, în contextul crizei din uniunea monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO