Business Internaţional

G20, gata să pună capăt creşterii preţurilor la alimente

G20, gata să pună capăt creşterii preţurilor la alimente

Autor: Mediafax

23.06.2011, 19:10 490

Miniştrii Agriculturii din G20 au ajuns joi, la Paris, la unacord istoric, potrivit Franţei, privind un plan de acţiuneîmpotriva instabilităţii preţurilor agricole, informează Mediafax.

"Astăzi este o zi mare, am ajuns la un acord istoric", adeclarat ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a căruiţară prezidează G20 în acest an.

El a arătat că acordul este ambiţios, fără jumătăţi de măsură,chiar dacă a fost calificat de organizaţia neguvernamentală ONEdrept "minimal".

Le Maire s-a referit la un "forum de reacţie rapidă", constituitdin înalţi responsabili ai G20, destinat intervenţiei rapide pentruprevenirea sau atenuarea crizelor mondiale ale preţuriloralimentelor.

Acest Forum, un veritabil "Consiliu de securitate agricolă",trebuie să evite repetarea unei creşteri a preţurilor grâului,precum cea produsă după ce Rusia a întrerupt exporturile, în urmasecetei, a explicat Le Maire.

Franţa a propus un plan fundamentat pe cinci piloni, respectivreinvestiţii în agricultură, pentru producţii mai mari şi mai bune,îmbunătăţirea transparenţei pe pieţe, ameliorarea coordonării lanivel internaţional pentru prevenirea şi rezolvarea crizelor şidezvoltarea unor instrumente de gestionare a riscurilor legate deinstabilitatea preţurilor agricole. Al cincilea element estereglementarea pieţelor derivatelor care au la bază materii primeagricole.

Miniştrii au decis totodată creşterea producţiei agricolemondiale, spre exemplu prin îmbunătăţirea productivităţii, în cazulgrâului.

"Pentru a hrăni o populaţie mondială care va depăşi nouămiliarde de locuitori în 2050, producţia agricolă trebuie săcrească cu 70%", se arată în declaraţia finală a reuniunii. Citiţimai multe pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO