Business Internaţional

Google si Chevron pariaza pe energia verde si construiesc oglinzi in desert de zeci de milioane de euro

02.06.2008, 19:35 54

Pe marginea unei sosele prafuite din desertul Mojave, in California, 550.000 de oglinzi indreptate spre cer produc energie electrica. Energie despre care Google, Chevron si Goldman Sachs Group sunt dispusi sa parieze ca va deveni mai ieftina decat cea pe baza de carbuni.
Cele 1000 de hectare de centrala genereaza energie solara pentru 112.500 de locuinte din sudul Californiei.
Scumpirea gazelor naturale si limitarile de emisii poluante ar putea face ca energia solara sa devina cea mai raspandita sursa in urmatorii zece ani, sunt de parere bancherii, printre care se numara si Vinod Kosla, fondatorul companiei Sun Microsytems. Costurile acestei tehnologii vor scadea sub cele ale carbunelui pana in anul 2020, conform estimarilor facute de guvernul SUA. Bancile americane JPMorgan Chase si Wells Fargo au investit anul trecut in cea mai mare centrala solara a ultimei generatii.
Companiile Chevron si Google finanteaza cercetarile efectuate in acest domeniu, iar Goldman Sachs este in cautarea unor terenuri, in conditiile in care cererea de panouri solare o depaseste pe cea de turbine eoliene sau pe cea de energie geotermala.
"Energia solara poate acoperi peste 50% din necesarul total de energie. Aceasta este o solutie viabila la nivel industrial", spune Khosla care, impreuna cu Menlo Park din California si firma Kleiner Perkins Caufield & Byers, a investit 40 de milioane de dolari (25,37 milioane de euro) in producatorul de panouri solare Ausra.
"Dezvoltatorii trebuie sa dovedeasca capacitatea tehnologiei lor. Ei trebuie sa faca modificari tehnologice semnificative", spune Reese Tisdale, analist la firma de consultanta Emerging Energy Research, care estimeaza ca energia solara va atrage investitii in valoare de peste 85 de milioane de dolari (53,91 milioane de euro) pana in anul 2020.
Indicele Ardour Solar Energy, care reuneste titlurile mai multor companii care activeaza in domeniul energiei solare, a crescut cu 55% in ultimele 12 luni, depasind o scadere de 8,5% a indicelui Standard & Poor's 500.
Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, care convertesc razele soarelui in electricitate, panourile termice se bazeaza pe captarea razelor de soare cu ajutorul oglinzilor pentru a incalzi petrolul care circula prin tevile de sticla pana la temperatura de 370 de grade Celsius. Petrolul transforma apa in abur care, la randul sau, invarte o turbina electrica. Noua asemenea fabrici construite in desertul californian intre anii 1985 si 1991 sunt inca operationale si au o capacitate combinata de 354 de megavati, putand alimenta peste 230.000 de case din sudul Californiei.
La sediul FPL, generatorul de energie solara din desertul Mojave, razele soarelui ating pamantul 340 de zile pe an.
Oglinzile parabolice au o eficienta de peste 90%, comparativ cu cea de 80% a unei oglinzi obisnuite. FPL foloseste camioane cu o capacitate de 5.000 de litri pentru a spala saptamanal suprafetele lucioase aflate la doi metri de sol.
"Aici a existat intotdeauna o resursa de energie solara, doar ca nu a fost eficienta in ce priveste costurile", spune Harvey Stevens, unul dintre cei 100 de muncitori de la centrala solara.
La mijlocul unei zile obisnuite de lucru, tehnicienii din camera de control monitorizeaza 12 ecrane care afiseaza caldura generata de fiecare rand de oglinzi. Pe masura ce temperaturile depasesc 370 de grade Celsius, indicatorii se coloreaza din verde in rosu, aratand ca panourile sunt gata sa furnizeze energie electrica retelei din California.
Temperaturile si productia de energie scad cand este innorat. Companiile care produc energie solara incearca sa dezvolte un sistem de stocare a energiei prin presurizarea apei aduse la temperatura de fierbere sau a sarii topite, care poate atinge temperaturi de peste 1000 de grade Fahrenheit (537 de grade Celsius).
Energia solara "poate acoperi cererea crescuta atata timp cat soarele straluceste", spune Michael Yackira, director executiv la Sierra Pacific Resources, compania care detine utilitati ce deservesc orasul Las Vegas si alte orase din Nevada. "Cand este innorat, ploua sau este intuneric, nu se produce energie", adauga el.
Costurile pentru energia termala ar putea scadea pana la 3,5 centi pentru un kilowat pe ora pana in anul 2020, conform unui raport al Departamentului de Energie al SUA. Intre timp, costurile carbunelui ar putea creste. Congresul ia in considerare limitarile pentru emisia de dioxid de carbon si alte gaze de sera. Achizitionarea unor permise ar putea fi o masura pe care Senatul o va adopta in cursul lunii viitoare.
Centralele Ausra vor produce energie electrica la pretul de zece centi pentru un kilowat pe ora incepand cu 2010, iar in cativa ani preturile vor scadea sub 8 centi, pe masura ce se va adopta un sistem mai putin costisitor, conform oficialilor companiei.
"Vom depasi carbunele", spune Bob Fishman, directorul executiv al Ausra. Compania pe care o conduce a incheiat un contract cu Pacific Gas & Electric pentru un teren in centrul Californiei.
Chevron, Goldman Sachs, FPL, PG&E si alte companii au inaintat peste 50 de cereri la autoritatea de management a terenurilor pentru inchirierea terenurilor desertice aflate in proprietatea guvernului, in vederea construirii unor sisteme generatoare de energie solara. Chevron, care a investit in compania producatoare de panouri solare BrightSource energy din California, si Goldman Sachs, au refuzat sa comenteze.
Ramura filantropica a Google a investit 10 milioane de dolari in eSolar, companie specializata in energie termica din California. Dan Reicher, un fost oficial al Departamentului de Energie, care se ocupa de proiectele privind clima si energia ale diviziei Google, a declarat ca vor mai exista numeroase astfel de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO