Business Internaţional

Înaintea celor mai dure alegeri pentru Erdogan, Turcia se mişcă rapid pentru a-şi creşte producţia internă de energie. Va începe să utilizeze gazele naturale descoperite în Marea Neagră din 21 aprilie

Înaintea celor mai dure alegeri pentru Erdogan, Turcia...

Autor: Catalina Apostoiu

04.04.2023, 00:05 220

Turcia va începe să utilizeze gazele naturale descoperite în Marea Neagră din 21 aprilie, a anunţat ministrul turc al energiei şi resurselor naturale Fatih Donmez, potrivit Daily Sabah.

Turcia a descoperit primele sale rezerve mari de gaze naturale din Marea Neagră în 2020, iar la finalul anului trecut şi-a crescut estimările privind rezervele de acolo cu aproa­pe o treime, până la 710 miliarde de metri cubi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat la acea vreme că rezervele respective au o valoare de piaţă de 1.000 miliarde de dolari.

Înaintea reevaluării rezervelor, oficialii se aşteptau ca gazele desco­perite în Marea Neagră să acopere aproximativ o treime din necesarul intern al Turciei în momentul atinge­rii vârfului de producţie.

După ce a fost iniţial accelerat, proiectul a fost uşor întârziat din cau­za cutremurelor recente. Gazele ar fi trebuit să înceapă a fi utilizate la sfâr­şitul lunii martie.

Ministrul energiei a comentat de asemenea asupra diverselor proiecte energetice pe care ţara sa le are în desfăşurare pentru a-şi reduce rapid dependenţa de importurile de energie.

Combustibil nuclear nou va fi livrat la centrala nucleară de la Akkuyu pe 27 aprilie, potrivit acestuia.

„Este un prag important pentru că centrala va deveni pe deplin ope­ra­ţională în scurt timp. Echipa noas­tră lucrează permanent pentru a se asigura că toate pregătirile necesare sunt făcute“, a declarat acesta.

Construcţia primei centrale nu­cle­a­re a Turciei se află acum în faza finală. Autorizarea primei unităţi va avea loc în acest an. Centrala este aşteptată să acopere 10% din cererea de electricitate a Turciei.

Donmez a precizat de asemenea că va anunţa în scurt timp când va putea fi utilizat terminalul GNL plutitor din golful Saros.

Toate anunţurile vin în condiţiile în care Turcia încearcă din răsputeri să-şi diversifice sursele de energie şi să-şi reducă dependenţa de alte ţări.

Creşterea producţiei interne de energie a Turciei reprezintă un anga­jament cheie al preşedintelui Erdo­gan, care are în faţă cele mai dure alegeri din mandatul său de 20 de ani în luna mai.

În acelaşi context, Erdogan a anunţat recent că guvernul său va reduce facturile la energie pentru consumatori şi companii, acesta fiind cel mai recent efort al preşedintelui de a tempera criza costurilor de trai, notează Financial Times.

Noile stimulente vin în condiţiile în care populaţia Turciei resimte presiuni puternice din partea inflaţiei severe. Politicile economice neconvenţionale ale lui Erdogan au amplificat criza inflaţiei şi au slăbit moneda ţării, erodând popularitatea preşedintelui.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO