Business Internaţional

Italienii simt redresarea economiei

25.09.2003, 00:00 10



In Italia, rata somajului a inregistrat cea mai scazuta valoare din ultimul deceniu in luna iulie, companiile din sectoarele industrial si al serviciilor efectuand mai multe angajari pe fondul unor semnale ce indica depasirea perioadei de recesiune de catre a patra mare economie din Europa.



Astfel, rata a scazut pana la 8,7%, cea mai mica valoare de la lansarea studiului acestei rate, in 1992, a anuntat biroul de statistica al guvernului italian in cadrul unui raport trimestrial. Economistii anticipasera ca aceasta rata va ramane neschimbata, la 8,8%, valoare raportata pe luna aprilie.



Acesta este cel de-al treilea raport publicat in aceasta saptamana ce indica o redresare a economiei italiene dupa scaderea inregistrata in trimestrul al doilea. Rata increderii in sectorul italian al afacerilor a semnalat cea mai semnificativa crestere din ultimele aproape doua decenii in luna august, iar productia industriala a inregistrat in luna iulie cea mai mare crestere din ultimul an.



Rata angajarilor efectuate in cadrul sectorului industrial a crescut cu 0,2%, in timp ce sectorul serviciilor a creat 4.000 de locuri de munca suplimentare.



In prima jumatate a acestui an, disponibilizarile aplicate de cei mai mari producatori ai Italiei, cum ar fi Fiat SpA si Pirelli SpA, au determinat o scadere a increderii consumatorilor, generand partial scaderea economica inregistrata in primele doua trimestre. Increderea consumatorilor a crescut in luna septembrie, atingand cea mai mare valoare din ultimele cinci luni, a anuntat institutul finantat de stat Isae.



Cresterea increderii in economia italiana este o dovada in plus ce sustine o posibila crestere a economiei zonei euro, in valoare de 8,1 mii de miliarde de dolari in trimestrul trei, dupa scaderea inregistrata in ultimele trei luni. Rata increderii in economia germana a crescut de asemenea, atingand in luna august cea mai ridicata valoare din ultimele 14 luni, iar perspectivele legate de situatia producatorilor europeni au inregistrat o imbunatatire pentru a doua luna consecutiva.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO