Business Internaţional

Juncker cheamă europenii la armată. ”UE are nevoie de o structură militară permanentă”

Juncker cheamă europenii la armată. ”UE are nevoie de...

Autor: Ştefan Stan

14.09.2016, 14:49 2947

Uniunea Europeană are nevoie de un sediu militar pentru a forma o armată comunitară, a spus Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, la Strasbourg, scrie BBC.

El a adăugat că absenţa unei structuri permanente are ca rezultat pierderea banilor pe misiuni. Juncker a rezervat o parte din discursul său annual pentru votul neaşteptat al Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.  

El a insistat că blocul comunitar nu este supus niciunui risc în urma deciziei Marii Brtainii şi a cerut ca negocierile pentru Brexit să înceapă cât mai repede. De asemenea, el a avertizat Marea Britanie să nu se aştepte la un tratament preferinţial şi acces selectiv la piaţa Uniunii Europene, fără să accepte libera circulaţie de oameni.  

Votul pentru Brexit a impulsionat discuţiile pentru o cooperare mai bună în domeniul apărării, pentru că Marea Britanie a fost statul care a obiectat mereu că o armată a UE ar putea reprezenta un conflict de interese cu NATO.

Juncker a subliniat faptul că o forţă militară europenă ar trebui să fie complementară NATO. ”Mai multă apărare pentru Europa nu înseamnă mai puţină solidaritate transatlantică”, a spus el.

El a adăugat că un Fond de Apărare European ar stimula cercetarea militară şi dezvoltarea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO