Business Internaţional

Nevroza "touchscreen": Cum se faultează la tribunal marii producători de smartphone-uri în încercarea de a prinde o felie cât mai mare din piaţă

Nevroza "touchscreen": Cum se faultează la tribunal marii producători de smartphone-uri în încercarea de a prinde o felie cât mai mare din piaţă

Autor: Radu Racu

07.10.2010, 17:49 50

Pe o piaţă a smartphone-urilor în care toatălumea încearcă să copieze succesul iPhone, lupta dintre mariiproducători nu se duce doar în magazine, ci şi la tribunal. Cel mairecent caz vine de la Motorola, care a dat în judecatăApple joi pentru încălcarea a 18 brevete deinvenţie folosite la dispozitivele sale, iPhone,iPad şi iPod touch. Vinerea trecută, Motorola a fost acţionată îninstanţă de Microsoft, pentru o acuzaţie similară. În aceeaşistrâmtoare juridică se află şi Google, Nokia, HTC şi Oracle,conform Financial Times.

Producătorii de telefoane inteligente(smartphone) au caracterizat aceste procese ca"inevitabile" într-o industrie cu un ritm fabulos de dezvoltare.Anul trecut au fost vândute circa 172 de milioane de exemplare lanivel mondial, conform firmei de cercetare a pieţei, Gartner.

Unii analişti sunt de părere însă că aceste procese reprezintămanevre juridice prin care fiecare parte încearcă să pună beţe-nroate concurenţei. Directorul unei companii din industrie adeclarat sub protecţia anonimatului că aceste acţiuni în justiţiear putea încetini progresele din industria smartphone-urilor.

Acţiunea juridică a celor de la Motorola vizează anumitecomponente importate folosite la produsele best-seller ale Apple.Plîngerea a fost adresată Oficiului de comerţ, în încercarea de aîmpiedica Apple să mai importe acele produse.

În alt context Apple şi Nokia s-au acţionat reciproc în judecatăpentru furt de tehnologie. Apple face parte şi dintr-o acţiunejuridică mai amplă în care este implicat software-ul Android,dezvoltat de Google, şi producătorul de smartphone-uri HTC.caruselul juridic este completat de Oracle, care a dat în judecatăGoogle pentru folosirea ilegală a tehnologiei Java, în sistemulAndroid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO