Business Internaţional

Ungaria recunoaşte că acordul brusc cu FMI a fost făcut pentru a evita retrogradarea

Ungaria recunoaşte că acordul brusc cu FMI a fost făcut pentru a evita retrogradarea

Autor: Marius Oncu - Mediafax

28.11.2011, 16:04 572

Ungaria a anunţat intenţia de a încheia un nou acord cu FMI pentru a evita retrogradarea ţării, a declarat, luni, secretarul de stat din Ministerul Economiei Zoltán Cséfalvay, confirmând oficial pentru prima dată ceea ce analiştii suspectau deja, potrivit Portfolio.

Ungaria a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că vrea să încheie un nou acord cu FMI, după ce mai multe agenţii de rating au avertizat că analizează retrogradarea ţării. Tactica Ungariei nu a reuşit pe deplin. Moody's a retrogradat ţara în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii, la câteva ore după ce Standard & Poor's (S&P) a amânat o decizie privind modificarea calificativului ţării.

"Piaţa agenţiilor de rating este totuşi o piaţă, pe care agenţiile concurează, iar Moody's a încercat să o ia înaintea celorlalţi mari doi jucători (Fitch şi S&P, n.r.). Moody's este uşor mai nerăbdătoare decât celelalte două agenţii", a afirmat Cséfalvay la postul de televiziune MTV.

Întrebat dacă anunţul a vizat evitarea unei retrogradări, Cséfalvay a afirmat: "A fost în parte din aceast motiv, dar şi pentru că Ungaria are nevoie de un fel de asigurare din cauza situaţiei din Europa. Aşa ceva nu are legătură cu ratingul pe care Ungaria îl primeşte din partea agenţiilor".

Este pentru prima dată când un oficial guvernamental admite deschis că guvernul a vrut să reia discuţii cu FMI din cauza temerilor că Ungaria ar putea fi retrogradată în categoria "junk". Până în prezent, doar surse şi analiştii făceau astfel de declaraţii.

Explicaţia oficială a Ministerului Economiei de la Budapesta a fost că "Ungaria a încheiat o etapă de reînoire şi acum începe etapa de creştere, pentru care va trebui să recurgă la toate mijloacele posibile", iar asigurarea d ela FMI este necesară pentru a obţine creştere anul următor.

Secretarul de stat a insistat, însă, că există o mare diferenţă acum faţă de situaţia din 2008, când Ungaria a fost prima ţară din regiune care a apelat la un împrumut de la FMI. În prezent, instituţia internaţională poate oferi indtrumente de finanţare mai flexibile.

Analiştii au afirmat imediat după anunţul surpriză al Ungariei privind un nou acord cu FMI că guvernul de la Budapesta a luat această decizie pentru a evita revizuirea negativă a calificativului de ţară, iar această mişcare aminteşte de tactica Turciei din 2009, când Ankara a tergiversat negocierile cu FMI, iar discuţiile cu instituţia internaţională au fost folosite pentru a influenţa pieţele. Turcia se afla în negocieri cu FMI de un an şi jumătate în martie 2010 când a anunţat că nu mai are nevoie de ajutor financiar.

"Nu jucăm jocul turcesc", a declarat Cséfalvay, într-un interviu pentru Reuters.

Moody's a redus, la sfârşitul săptămânii trecute, ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treaptă, la "Ba1", în categoria "junk". Anterior, S&P a amânat o decizie privind ratingul Ungariei, prelungind evaluarea ţării, datorită pregătirilor de la Budapesta pentru un nou acord de finanţare externă.

Ungaria a solicitat recent un nou acord de finanţare externă de la FMI şi Comisia Europeană, după ce forintul s-a depreciat la minime istorice faţă de euro din cauza avertismentelor agenţiilor de rating, în particular S&P, că ţara riscă să-şi piardă calificativul recomandat pentru investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO