Companii

Cum face faţă un fermier invaziei de şoareci: „aducem câte 100 de oameni odată în câmp să pună pastile în fiecare gaură de şoarece”

Cum face faţă un fermier invaziei de şoareci:...

Autor: Florentina Niţu

04.03.2024, 19:50 470

Limitarea perioadei în care agricultorii pot ara pământul, impusă de Uniunea Europeană, cât şi tendinţa de a reduce lucrările agricole, inclusiv de a nu mai intra deloc cu plugul în câmp, pentru a conserva apa în sol şi a proteja mediul înconjurător, aduc provocări noi.

În perioada toamnei şi în prezent, fermierii se confruntă cu invazii de şoareci pe care nu îi pot elimina folosind insecticidele cu care erau obişnuiţi, deoarece au fost interzise în UE. Astfel, plătesc zilieri pentru a pune pastile în fiecare gaură de şoarece şi a gestiona problema, dar acest lucru generează costuri ridicate, ajungând până la 50.000 de lei (10.000 de euro) doar pentru forţa de muncă.

„Au început mulţi fermieri să nu mai are, dar arătura era bună pentru dăunători. Ne-am confruntat în toamnă şi chiar şi în perioada aceasta cu o mare invazie de şoareci. E dezastru pe câmp şi nu mai avem nici posibilitatea să folosim insecticidele pe care le foloseam în anii trecuţi, pentru că ni le-au scos cei din Uniunea Europeană”, spune Dan Andrei, fermier în judeţul Dolj, care deţine Agro Serv Company şi cultivă aproximativ 900 de hectare în comuna Drănic cu cereale.

Ce soluţie a găsit să scape de ei? „Aducem câte 100 de oameni, îi înşiruim la o distanţă de 2-3 metri şi le dăm nişte pastiluţe, pe care mai încă mai putem să le folosim, şi le pun în fiecare gaură de şoarece. Înainte, aveam nişte insecticide, le puneam în maşina de erbicidat, dădeam pe teren cu şi distrugeam şoarecii”, a explicat el.

Fermele sunt invadate de şoareci la perioade de 2-3 ani, când, din lipsa arăturii, una dintre dintre lucrările care distruge aceşti aceste familii de rozătoare, apar în număr mare.

„Era bună arătura şi scarificarea. Eu am lucrat într-o fermă în anii 2000, unde au venit nişte americani şi au făcut module a câte 600 de hectare pe care implementau această soluţie de a scarifica fără arătură. Nu mai arau, dar făceau anual scarificare, adică introduceau plugul la 40-50 cm adâncime, mult mai adânc decât dacă ar fi arat, care e undeva la 25-30cm. Acum, noi nu mai putem face la fel şi familiile de şoareci au împânzit culturile de cereale anul acesta. Este dezastru cu ele pe câmp şi nu reuşim să le mai distrugem”, a subliniat fermierul.

Apoi, el spune că nu e uşor şi nici ieftin să găseşti zilieri care să facă această activitate. Un zilier costă circa 250 de lei/zi, astfel că dacă a luat 100 de oameni în toamnă pentru a scăpa de şoareci şi acum, din nou, costurile sale, doar cu forţa de muncă, se ridică la 25.000 de lei (10.000 de euro).

În plus, el spune că este riscant să pui grâu după o cultură de porumb, unde se formează acele familii de şobolani şi de şoareci, deşi rotaţia culturilor este obligatorie. „Dacă nu mai intri cu discul, ci faci o lucrare superficială, nu distrugi familiile de şoareci. Doar prin arat, scarificare şi tratamentele ai putea face asta, dar nu mai avem posibilitatea să le facem cum ne-am dori.”

Mai mult, la cultura de porumb, a spus fermierul din Dolj, o provocare este prezenţa viermelui sârmă, subţire după cum este denumit, care retează, la propriu, plantele de la rădăcină şi se extinde rapid. Anterior, la porumb era folosit un produs de protecţie care îl învelea şi acest vierme sârmă nu putea pătrunde prin substanţa administrată. De altfel, virusul de piticire a orzului este unul care le dă mari bătăi fermierilor şi în cazul său nu există antidot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO