Companii

Enel se întreabă de ce statul român vrea o companie ca Enel

Autor: Roxana Petrescu

10.10.2010, 23:15 30

Italienii de la Enel spun că înainte de a lua o decizie privindimplicarea lor în proiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor 3şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, vor să vadă cum vaarăta sectorul energetic prin înfiinţarea celor doi giganţienergetici, Electra şi Hidroenergetica.

Deşi multe grupuri europene critică decizia de restructurare asistemului energetic luată de autorităţile de la Bucureşti, înţările lor tocmai aceste grupuri energetice sunt structuridominante în piaţă, deţinute de stat, integrate vertical. Potrivitsite-ului grupului, Enel este cea mai mare companie energetică dinItalia. "Este un jucător integrat care produce, distribuie şifurnizează energie electrică şi gaze. Cei mai importanţi doiacţionari ai Enel sunt Ministerul italian al Economiei şiFinanţelor cu 13,9% şi Casa Depositi e Prestiti (companie deţinutăîn proporţie de 70% de statul italian, activitatea principală fiindaceea de a finanţa investiţii publice, proiecte de infrastructură,lucrări publice de interes naţional - n.red.) cu 17,4%."

"Disponibilitatea noastră de a investi depinde foarte mult decum vor fi schimbate reglementările pieţei. Analizăm ce va faceGuvernul pentru reformarea sectorului de generare de energie. Credcă acesta este un moment crucial, în care toţi investitorii vordecide cum vor continua", a spus Claudio Zito, country manager alEnel România. Compania s-a confruntat în ultima vreme cu multeplângeri privind calitatea serviciului de furnizare a energiei, înspecial în Bucureşti, din cauza faptului că investiţiile nu s-auridicat la nivelul asumat.

Declaraţiile şefului Enel, făcute într-un interviu acordatBloomberg, vin în contextul în care aproape toate grupurileenergetice intrate pe piaţa locală şi-au exprimat îngrijorarea faţăde acest plan al guvernului, invocând motive legate de transparenţacu care se va vinde şi se va forma preţul energiei.

Majoritatea investitorilor străini care au venit în România îndomeniul energetic şi-au construit strategia de expansiune localăbazându-se pe intenţiile de privatizare emise de statul român.Astfel, dacă iniţial statul dorea să privatizeze companiile dedistribuţie şi furnizare a energiei electrice pentru ca ulterior săcontinue cu unităţi de producţie, mai târziu autorităţile locale aurealizat importanţa creării unui jucător puternic în domeniulenergetic. Această schimbare de strategie nu este însă în favoareainvestitorilor privaţi care veniseră în România cu obiectivul dea-şi construi afaceri integrate prin privatizări şi nu neapăratprin investiţii de la zero în unităţi de producţie. Dovada acestuilucru este chiar lentoarea cu care se desfăşoară proiectele deproducţie a energiei anunţate în parteneriat public-privat şi carede mai bine de doi ani sunt blocate tot în faza studiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO