Retail&Agrobusiness

Video ZF Live. Valer Hancas, director de marketing clienţi la Kaufland România: Când deschidem un magazin ne uităm la concurenţă şi proximitate. Sunt rare cazurile în care mergem la periferie

Autor: Alexandra Marcu

27.05.2016, 00:08 1482

Mai bine de jumătate din produsele de pe rafturile magazinelor Kaufland sunt „made in România“, cele mai multe fiind la panificaţie, ouă şi lactate. Acum, compania caută să majoreze procentul şi pentru carne de porc.

„Produsele româneşti sunt sem­na­lizate diferit faţă de cele din im­port. Consu­ma­to­rul român are un apetit pentru cum­pă­ră­turi, dar stu­diază raportul ca­li­ta­te-preţ, ţine cont de brand, iar în mo­mentul achiziţionării unui pro­dus inter­vine emoţia“, a spus în cadrul emisiunii ZF Live Valer Hancas, directorul de marketing clienţi din cadrul Kaufland Ro­mânia. El are 40 de ani şi lu­crează în Kau­fland de aproape 12 ani, iar primul post pe care l-a ocupat a fost acela de şef de magazin.

„Segmentul de pa­ni­ficaţie este 100% ro­mânesc, cel de ouă este dominat de pro­duse ro­mâneşti în pro­porţie de 90%, iar lac­tatele autoh­tone au depăşit pragul de 50 de pro­cente.“

Într-o perioadă în care consumatorii locali caută tot mai mult produse „made in Ro­mania“ şi retailerii caută să încheie tot mai multe parteneriate cu furnizori locali pentru ca pe rafturi să existe tot mai multe produse româneşti. În cazul Kaufland, s-a ajuns la circa 50%. În cele mai mari magazine Kaufland există circa 18.000 de produse, însă în total în ofertă sunt 24.000 de articole listate.

În ceea ce priveşte planul de viitor al Kaufland, directorul de marketing clienţi spune că iniţiază un program în parteneriat cu Ministerul Agriculturii prin care propune ca în următorii ani să achiziţioneze de la producători români peste 50% din carnea de porc pe care o comercializează. „România simte lipsa coope­ra­tivelor.“ Hancas e de părere că autorităţile sta­tului, agenţiile, coope­rativele de pro­ducători sau agri­cultori şi retai­lerii trebuie să discute şi să găsească soluţii sustenabile pentru viitor în ceea ce priveşte cantitatea de produse româneşti destinate supermar­keturilor. El mai spune că trebuie să vedem care sunt suprafeţele care pot fi cultivate ca să asigurăm fluxul tuturor legumelor şi fructelor de care e nevoie.

„Pentru a vinde un produs acesta trebuie să fie în permanenţă prezent la raft. Calitatea, prospeţimea şi modul de ambalare îl fac pe consumator să ia decizia finală.“

Afirmaţiile executivului român vin în contextul în care se poartă o serie de discuţii în jurul proiectului de lege care le cere magazinelor din comerţul modern să comercializeze în proporţie de cel puţin 51% produse locale pe segmentul alimentelor. Proiectul a fost amânat timp de o lună după ce deputaţii PSD l-au trimis înapoi la Comi­sia de agricultură pentru reali­zarea unui raport supli­mentar, potrivit datelor pu­blice pe site-ul Camerei Deputaţilor. Proiectul este unul dintre cele mai con­troversate din comerţul autohton, atât marile reţe­le de comerţ, cât şi Cabinetul Cioloş afirmând că nu sunt de acord cu acesta, invocând printre altele încălcarea princi­piului constituţional al economiei de piaţă bazată pe libera iniţiativă şi con­cu­renţă, cât şi legislaţiei euro­pene privind libera circulaţie a mărfurilor.

În ceea ce priveşte achiziţiile de produse locale, Valer Hancas spune că lanţul de hipermarketuri cumpără produse regionale în funcţie de zonă şi de apetitul de consum. „Este un lucru benefic că apetitul consumatorilor pentru produse româneşti este crescut. Totuşi, clienţii trebuie să aibă în vedere faptul că în spatele fiecărui preţ de la raft se află anumite procese tehnologice, de colectare, fabricare, transport, logistică sau depozitare. La toate aceste costuri se adaugă preţul de achiziţie al materiei brute.“

Hancas spune că retailerul acceptă şi producători mici pe lista furnizorilor, deşi este dificil pentru o companie de talia Kaufland să primească mici cantităţi de marfă. „Acceptăm şi produse în cantităţi mici, dar din punct de vedere logistic este foarte greu pentru noi. Pentru producătorii mici care ne livrează produse, acordăm termene de plată foarte reduse, aproximativ 15 zile. Suntem convinşi că au nevoie de flux financiar.“

Totuşi, lanţul german de hipermarketuri Kaufland apare în topul celor mai mari 20 de importatori locali. În top apare şi reţeaua soră, Lidl, poziţionată chiar mai sus în clasament. Cele două reţele sunt cunoscute pentru modelul lor de business care presupune producţia de marcă privată pe o anumită piaţă pentru mai multe ţări. Astfel, ei pot produse în Polonia spre exemplu pentru toată regiunea. La fel, pe piaţa din România pot fi realizate anumite bunuri şi apoi exportate. 

Kaufland este liderul pieţei locale de comerţ alimentar cu 108 magazine şi afaceri de peste 2 mld. euro. 

În ceea ce priveşte vânzările din acest an Valer Hancas afirmă că primul trimestru din acest an a fost conform aşteptărilor, iar compania are planuri de expansiune similare cu cele din 2015, respectiv deschiderea a şase magazine. „Când deschidem un magazin luăm în calcul concurenţa şi proximitatea, arealul pe care îl putem acoperi. Sunt rare cazurile în care suntem plasaţi la marginea oraşului şi se ajunge destul de greu la noi.“ Pe lista factorilor luaţi în considerare la deschiderea unui magazin se numără salariul mediu, rata şomajlui, localităţile limitrofe ce pot aduce un plus de clienţi. 

Luna viitoare compania va deschide o unitate în cartierul Ferentari din Bucureşti, cel mai sărac din Capitală.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO