Companii

Texanii de la Lufkin fac la Ariceşti în Ploieşti cea mai mare investiţie a grupului: „Suntem împotriva curentului“

Texanii de la Lufkin fac la Ariceşti în Ploieşti cea mai mare investiţie a grupului: „Suntem împotriva curentului“

Autor: Roxana Petrescu

05.10.2010, 23:50 834

Texanii de la Lufkin Industries, grup specializat în furnizareade echipamente şi servicii pentru industria de petrol şi gaze, spuncă vor face în comuna Ariceşti din Ploieşti cea mai mare fabricădin istoria de peste 100 de ani a companiei, printr-o investiţie de126 de milioane de dolari.

"Suntem investitori împotriva curentului. Construim când pieţelesunt tăcute, când este linişte. Este mai greu să te concentrezi peinvestiţii noi când cererea este foarte ridicată. Trebuie săanticipezi ciclurile. Totodată, este mai ieftin să construieşti încriză", spune Jay Glick, director general executiv (CEO) şipreşedinte al Lufkin, grup care anul acesta ar putea ajunge laafaceri de 600 de milioane de dolari având circa 3.000 de angajaţila nivel global.
Glick spune că fabrica de utilaj petrolier de la Ploieşti, învaloare de 126 de milioane de dolari, din care 28 de milioane deeuro reprezintă ajutor din partea statului român -, este cea maimare investiţie făcută "dintr-o singură lovitură" într-o ţarăstrăină, în celelalte cazuri acestea fiind făcute treptat. Fabricava fi construită pe un teren de 33 de hectare cumpărat în parculindustrial Ploieşti West Park, dezvoltat de grupul belgian Alinsoşi omul de afaceri Petrică Uşurelu, proprietarul grupuluiPiritex.

"Noi am avut o strategie de extindere prin centre de producţie înSUA şi Argentina, dar aveam o piesă lipsă pentru pieţele din Est.Fabrica din România va deveni astfel punctul cheie pentrudeservirea unor pieţe precum Europa de Est, Asia Centrală, OrientulMijlociu. Aceasta este cea mai mare investiţie făcută vreodată denoi deodată", a mai spus Glick.
Astfel, circa 80% din producţia fabricii de la Ploieşti, care va figata în 2012 şi va avea peste 300 de angajaţi, va fi exportată,restul fiind destinat pieţei locale, respectiv unor clienţi precumPetrom, singurul producător de petrol şi gaze din România.

"Poziţia geografică a României este ideală pentru pieţele pe caredorim să le deservim. Există totodată o piaţă foarte bună defurnizori de materii prime şi materiale pentru ceea ce urmează săfacem noi aici. Circa 85% din necesar va fi acoperit de piaţalocală. În plus, România este prima ţară din care s-a extraspetrol, aşa că există o întreagă istorie şi o forţă de muncă binespecializată în această industrie", a mai precizat Glick. Potrivitacestuia, în primul an de funcţionare fabrica ar putea generaafaceri de 30 de milioane de dolari pentru ca ulterior businessulsă ajungă la 60-70 de milioane de dolari.
"Nu cred că nu am fi făcut această investiţie fără primireaajutorului de stat, dar cu siguranţă ar fi fost mai mică. Am fiînceput printr-o unitate mică pe care s-o creştem timp de zece anipână să ajungă la dimen­siunea celei pe care o realizăm acum", amai precizat reprezen­tantul Lufkin, care speră să-şi recuperezeinvestiţia pe care urmează s-o facă la Ploieşti în termen de
8-10 ani.
"Pe termen lung, ne uităm şi pe pro­iectele de producere aenergiei, pornind de la cea nucleară până la cea pe gaze, dar laîn­ceput ne vom concentra pe producţia de utilaj petrolier", a maispus reprezentantul Lufkin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO