Eveniment

Analistii spun ca Isarescu se teme de o inflatie mai mare in toamna

Analistii spun ca Isarescu se teme de o inflatie mai mare in toamna

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Continuarea majorarii veniturilor intr-un ritm superior cresterii productivitatii muncii, precum si persistenta dinamicii inalte a creditului au exercitat presiuni inflationiste, accentuand si riscul de deteriorare a competitivitatii externe.

01.08.2008, 18:46 20

In comunicatul emis dupa sedinta Consiliului de Administratie, BNR subliniaza riscurile generate de cresterea rapida a salariilor, peste castigurile de productivitate, dar si de relaxarea politicii fiscale in perioada electorala.
Decizia BNR este greu de explicat, in opinia analistilor, in conditiile in care nimic substantial nu s-a schimbat de la ultima sedinta a BNR si nu a intervenit nicio informatie noua care sa justifice aceasta majorare.
"Nu avem date care sa explice o astfel de decizie a bancii centrale. Politica monetara este deja foarte restrictiva, in conditiile in care vor intra in vigoare in curand si norme administrative de restrictionare a creditarii. Inflatia este de asteptat sa scada in lunile urmatoare, incepand cu august si restrictivitatea politicii monetare va creste automat", apreciaza directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
BNR arata in comunicatul emis ca a luat in calcul si nevoia de a stimula economisirea si de a frana creditarea. De altfel, BNR si-a reinnoit angajamentul de a mentine un control strict al lichiditatilor de pe piata monetara.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD, apreciaza ca decizia de majorare a dobanzii poate fi interpretata si ca o "infirmare a scenariului conform caruia maxima pe inflatie va fi in iulie". Pana acum, atat piata, cat si proiectia BNR indicau atingerea unui varf al inflatiei anuale in iulie, la peste 9%, urmand ca din august cresterea preturilor sa incetineasca.
"Mentinerea pasului de majorare poate fi interpretata ca o confirmare a faptului ca tensiunile din economie nu s-au accentuat, dar vor persista si in a doua parte a anului", spune Libocor, care este si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari.
Aceasta a fost a treia majorare de un sfert de punct procentual si a saptea din seria inceputa in toamna trecuta, care a dus dobanda-cheie la leu de la 7% la 10,25% pe an.
Liviu Voinea, directorul general al Grupului de Economie Aplicata, spune ca este o crestere insuficienta, considerand ca BNR este consecventa cu propria politica a pasilor marunti si ineficienti.
El a fost singurul care a anticipat o crestere a dobanzii, dar cu un punct procentual.
Dinamica salariilor si a creditului reprezinta de cateva luni un motiv de ingrijorare pentru banca centrala, iar franarea lor puternica nu pare plauzibila nici anul acesta, nici in anul electoral 2009, in conditiile in care majorarile anterioare ale dobanzii nu si-au facut simtite efectele.
"Reprezentantii BNR au dat de inteles in ultimele zile ca inflatia proiectata in noul raport asupra inflatiei este mai mare de 6%. Decizia de majorare a ratei dobanzii va fi justificata, probabil, de persistenta presiunilor inflationiste generate de cererea agregata", spune directorul de cercetare al Bancpost, Dan Bucsa, care nu vede necesitatea acestei noi majorari.
La randul sau, Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank, considera ca unul dintre motivele majorarii dobanzii este revizuirea prognozei de inflatie pentru acest an, cel mai important factor fiind insa faptul ca bancii centrale ii este frica de un deficit bugetar de peste 3% din PIB.
Catalina Constantinescu, senior economist ABN AMRO Bank, considera ca decizia BNR este justificata in situatia in care a fost luat in calcul riscul pe care alegerile generale il pot genera, Guvernul deja anuntand majorari ale salariului minim si ale pensiilor inainte de alegeri.
Analistii considera ca efectul imediat al deciziei BNR s-a vazut in piata in sensul aprecierii leului, cresterea diferentei intre ratele dobanzii la leu si cele la principalele valute si sentimentul regional fiind favorabile continuarii acestei tendinte.
"Probabil ca vor fi presiuni de apreciere nesustenabila a leului in conditiile in care bancile centrale din regiune nu au mai crescut dobanzile si sunt deja asteptari ca vor incepe sa le scada", sustine reprezentantul Raiffeisen Bank.
Libocor apreciaza ca este posibil ca pe termen mediu sa asistam la o reancorare a cursului in proximitatea nivelului de 3,55 lei/euro.
O apreciere prea mare a cursului ar fi ingrijoratoare, deoarece ar putea sa agraveze deficitul extern, putand sa determine chiar si o interventie a bancii centrale pe piata pentru a sustine cursul.
"Penuria de lichiditate determina majorarea dobanzilor platite de banci clientilor pentru depozitele atrase. De altfel, ratele ridicate ale dobanzilor interbancare - mai mari decat dobanda de referinta - sunt o masura a acestei nevoi de lichiditate. Atragerea de resurse mai scumpe va cauza, mai departe, scumpirea creditelor acordate in lei. Acest proces va continua atat timp cat bancile nu reusesc sa atraga resurse suficiente", mai spune Dan Bucsa.

Justificarea bancii centrale
Cresterea rapida a salariilor si a creditelor, precum si perspectiva unor cheltuieli guvernamentale exagerate in perioada campaniei electrorale au determinat BNR sa majoreze preventiv dobanda de politica monetara. Va prezentam integral comunicatul BNR transmis dupa sedinta Consiliului de Administratie.
"Rata anuala a inflatiei a fost de 8,61% in luna iunie, nivel apropiat celui de 8,63% din luna martie, dar care se situeaza in continuare semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei stabilite pentru anul in curs. In plus, cresterea preturilor administrate va determina o accelerare temporara a dinamicii anuale a ratei inflatiei in luna iulie. Continuarea majorarii veniturilor intr-un ritm superior cresterii productivitatii muncii, precum si persistenta dinamicii inalte a creditului au exercitat presiuni inflationiste, accentuand si riscul de deteriorare a competitivitatii externe.
Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat - calculata in conditiile eliminarii impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si al taxei pe viciu - a atins nivelul de 7,9% in luna iunie a.c. fata de 7,6% in mai, ca efect al persistentei efectelor socurilor inflationiste din ultimele 12 luni, reflectate si in cresterea anticipatiilor privind inflatia.
In aceste conditii, sunt necesare consolidarea in continuare a restrictivitatii politicii monetare printr-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, precum si un sprijin mai puternic din partea celorlalte componente ale mixului de politici economice.
Pe baza datelor disponibile si avand in vedere necesitatea de a stimula economisirea si de a atenua ritmul rapid de expansiune a creditului, Consiliul de Administratie al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an de la 10,0%.
Ca urmare a acestei majorari, incepand cu data de 1 august, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se majoreaza la nivelul de 6,25% pe an de la 6,0%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 14,25% pe an fata de 14,0%. Totodata, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se va majora de la 21% pe an la 21,25% incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2008.
BNR va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, mentinand, totodata, nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului in data de 4 august 2008.
Perspectivele inflatiei releva o tendinta de decelerare a ratei anuale a inflatiei incepand cu luna august a.c. in conditiile manifestarii efectului de baza si ale mentinerii conditiilor monetare restrictive. Cu toate acestea, riscurile macroeconomice, cu precadere cele legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, s-au amplificat si pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afecteaza mediul economic international.
In acest context, CA al BNR considera ca este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale avand in vedere si riscurile de deteriorare a principalelor echilibre macroeconomice.
In aceste conditii, aducerea de o maniera sustenabila, pe parcursul anului 2009, a inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei reclama implementarea unui ansamblu coerent si restrictiv de politici macroeconomice (monetara, de venituri si fiscala), precum si intensificarea reformelor structurale. Totodata, CA al BNR a realizat o evaluare preliminara a principalelor repere referitoare la stabilirea tintei de inflatie pentru anul 2010, tinand seama atat de nevoia continuarii pe termen mediu a procesului dezinflationist in concordanta cu calendarul prevazut pentru adoptarea euro, cat si de riscurile si incertitudinile privind evolutia inflatiei, in special cele aferente factorilor din afara sferei de influenta a bancii centrale. Tinta de inflatie pentru anul 2010 va fi stabilita si anuntata dupa finalizarea consultarilor cu guvernul.
CA al BNR reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune banca centrala pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie intr-un ritm compatibil cu atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie pe termen mediu. Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 25 septembrie 2008."


Deciziile BNR
Majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,25% pe an de la 10,0% pe an incepand cu data de 1 august 2008.
Continuarea gestionarii ferme a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
A analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare. Raportul va fi prezentat pe 4 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO