Eveniment

Angajaţii români din retail şi bunuri de larg consum au cea mai mare rată de renunţare la joburi din Europa de Est

Retailul consemnează o rată peste media naţională a încetărilor de contracte, de 41,9%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de anul anterior, fiind un sector tradiţional caracterizat printr-o fluctuaţie mare de personal

Retailul consemnează o rată peste media naţională a încetărilor de contracte, de 41,9%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de anul anterior, fiind un sector tradiţional caracterizat printr-o fluctuaţie mare de personal

Autor: Raluca Ghinea

03.02.2015, 00:04 679

Rata de încetare a contractelor de muncă în România, incluzând plecări voluntare şi disponibilizări, a crescut anul trecut cu 0,2 puncte, la 16,4%, peste media din Europa Centrală şi de Est, de 14,9%, o rată mai mare fiind consemnată în retail şi industria bunurilor de larg consum, potrivit PwC.

„Deşi la nivelul muncitorilor se observă o scădere a ratei de încetări ale contractelor de muncă, în rândul personalului administrativ s-a înregistrat o creştere a acestei rate, reflectând presiunea pusă de angajatori pe departamentele de suport. Totodată, ţinând cont de scăderea ratei de recrutare externă (de la 14,1% la 11,9%) se observă continuarea eforturile angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizaţii de a genera aceleaşi rezultate cu resurse mai puţine“, a declarat Horaţiu Cocheci, liderul echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane în cadrul PwC România.

În Europa, media se situează la 14,3%, relevă studiul PwC Saratoga 2014.

Retailul consemnează o rată peste media naţională a încetărilor de contracte, de 41,9%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de anul anterior, fiind un sector tradiţional caracterizat printr-o fluctuaţie mare de personal, urmat de industria bunurilor de larg consum, cu 23,4% (în creştere de la 15,5%), indicând restructurări masive în ultima perioadă.

În sectorul serviciilor financiare, rata s-a situat la 17,3%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale, însă în industria farmaceutică şi în sectorul producţiei industriale ratele s-au plasat sub media naţională, cu 9,1% (în scădere de la 9,4%), respectiv 9,9% (în scădere de la 14,7%).

„Un alt comportament reprezentativ pentru perioada recesiune şi postrecesiune este absenteismul organizaţional. Deşi România rămâne sub nivelul ţărilor europene în ceea ce priveşte absenteismul, s-a înregistrat o creştere a ratei acestuia de la 1,5% la 2,4%, mai ales în rândul specialiştilor (de la 2% la 2,4%) şi al muncitorilor (de 2,6% la 3,1%), cu precădere în sectorul bunurilor de larg consum“, se mai spune în comunicat.

În Europa Centrală şi de Est, rata absenteismului se ridică la 3,8% (în scădere de la 4,3%), iar media pe Europa este de 3,5%, sub nivelul de 4,2% înregistrat în 2013.

Studiul PwC Saratoga România 2014 a fost efectuat pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice, respectiv industria farmaceutică, a bunurilor de larg consum, produse industriale, retail şi servicii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO