Eveniment

Care sunt punctele forte ale celui mai mare plan de reorganizare a sistemului energetic

Care sunt punctele forte ale celui mai mare plan de reorganizare a sistemului energetic
09.02.2010, 23:05 36

Cei doi giganti energetici au nevoie de investitii de miliardede euro, infiintarea lor va duce inevitabil la sute dedisponibilzari, bancile sunt deja interesate sa dea bani pentruacest proiect, iar ideea de actor regional ar putea fi mai bineconturata abia din 2012, spun cei care se ocupa de infiintareaElectra si Hidroenergetica.

Printre cele mai mari temeri legate de cei doi giganti esteposibila scurgere a fondurilor din partile profitabile, cum ar ficele hidro si nuclear, spre cele care sunt confruntate cu pierderi,cum ar fi zona de minerit.

"Nu se va duce niciun ban dintr-o parte in alta parte. Ceea ceincercam sa facem este sa atenuam dezavantajele partii termo cuavantajele partii hidro. Spre exemplu, energia hidro este o energiefara continuitate, care depinde de precipatii, in timp ce zonatermo este una continua, dar mai scumpa. Aceste doua lucruri se vorcombina", explica Mihai David, directorul general al Hidroelectricasi coordonatorul Hidroenergetica.

Vin banii de la banci sau nu?

O alta problema ridicata de anumiti specialisti a fost cealegata de obtinerea mai dificila a finantarilor in contextul incare infiin tarea celor doua companii este privita ca nefiind opractica tocmai transparenta.

"In unele unitati termo, programele de investitii sunt mai maridecat cifra de afaceri. Nicio banca nu se uita la tine cand ainevoie de atatia bani, chiar daca tu ai studii necesare caredovedesc necesitatea si rentabilitatea unei investitii. Mai mult,bancile cer garantii suplimentare, iar o unitate termo nu arepractic cu ce garanta un imprumut pentru ca bunurile sale nu au ovaloare pentru piata. Nu poti vinde turbine sau cazane. Aceastaeste o problema majo ra, dar prin crearea unei corporatii lucrurilese schimba. In bine", spun surse din cadrul Electra.

Spre exemplu, discutiile cu bancile pentru finantareaprogramelor de investitii din cadrul Hidroenergetica deja auinceput, Mihai David, coordonatorul acestei companii, spunand casunt necesare fonduri de pana la 1,5 miliarde de euro.

De ce un campion de stat si nu unul privat?

Chiar daca unii specialisti au declarat ca ideea realizariicelor doua companii energetice prin care sa se realizeze un mix alproducerii de energie este una buna si necesara pentru sistemullocal, marea temere este legata de capacitatea statului de a legestiona.

"Toate solutiile spuse pana acum vizau realizarea unorjoin-venture-uri. Cred ca cea mai buna lectie vine din sistemulbancar unde s-au privatizat cele mai multe institutii si unde,odata cu venirea crizei, nimeni nu a mai dat credite pietei locale,fiind facute chiar interventii din partea Presedintelui pentru a fideblocata situatia. De aceea este important sa ai jucatori localiin care statul roman sa fie majoritar. Daca nu facem acest proiect,nu vom conta cand vine vorba de atragerea resurselor", este deparere David.

Campion regional sau doar planuri mari?

Restructurarea segmentului de productie a energiei electriceeste privit de unii specialisti ca fiind ultimul tren in ceea cepriveste piata locala, Romania riscand altfel sa treaca de lastatutul de exportator net de energie la cel de importator.

"Daca nu facem acest lucru acum, putem sa ne luam la revedere dela multe capacitati de productie pentru ca sunt invechite, asa canu vom mai conta daca nu vom fi independenti ener getic. Pana lasfarsitul lui 2012, putem vor bi despre o prima etapa a acestuiproiect, cea de realizare, de luare a primelor masuri urgente sidupa 2012 vor urma planurile cu ade varat mari, cele la nivelregional", explica David.

Potrivit acestuia, in prezent pe piata locala sunt instalte maimulte capacitati decat este nevoie pentru acoperirea consumului,dar multe dintre ele sunt intr-o faza avansata de uzura sau suntconfruntate cu costuri extreme de mari ceea ce le face putinrentabile pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO