Eveniment

Construcţiile şi serviciile au împins creşterea economică în 2022 la 4,8%. Creşterea economică în 2022 a fost de 4,8%, o creştere solidă care oferă o perspectivă bună şi pentru acest an. Care sunt estimările pentru 2023

Construcţiile şi serviciile au împins creşterea...

Autor: Iulian Anghel

15.02.2023, 09:00 308

Datele-semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că PIB-ul a crescut, în 2022, cu 4,8%, iar economiştii cred că avansul acestei creşteri foarte bune vine din construcţii şi din servicii, în vreme ce industria, care face o cincime din PIB, şi agricultura au suferit mult anul trecut.

Consumul (pe partea de cheltuieli) şi-a redus semnificativ creşterea, de la un avans cu două cifre în anii trecuţi, la 4% în 2022. Şi atunci de unde această creştere de 4,8% a economiei?

„Nu am o explicaţie clară, nu până nu vin datele defalcate. Dacă ne uităm în jurul nostru, Ungaria este pe minus, Cehia pe minus. La noi consumul a fost a decelerat, industria a fost pe minus. Construcţiile sunt cele care, probabil, au tras după ele economia şi, desigur, serviciile. Consumul a decelerat, dar nu a fost pe minus. După pandemie, oamenii au început să mai iasă din case – mai la o bere, mai la o friptură. Deci, dintr-un astfel de consum, a venit creşterea – este o parte a explicaţiei. A doua este situaţia din construcţii, care merg bine. Au fost foarte mulţi bani şi din fonduri UE şi din buget, dar şi bani de spălat, mulţi - o parte din ei se văd acum în efervescenţa din construcţii. Cu toate acestea, dacă aduni datele lunare, pur şi simplu nu iese creşterea de 4,8%”, spune economistrul Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO