Eveniment

Dan Armeanu, ASE, despre creşterea accelerată a PIB-ului pe T3: "Am avut noroc"

Dan Armeanu, ASE, despre creşterea accelerată a...

Autor: Radu Racu

14.11.2013, 10:53 1601

Accelerarea avansului PIB-ului în trimestrul al treilea a fost susţinută de evoluţia foarte bună a agriculturii, însă problema economiei locale este că avansul se bazează pe factori conjuncturali favorabili şi nu pe o structură stabilă, consideră profesorul Dan Armeanu, de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

"Am putea spune că am avut noroc. Nu avem o structură a economiei care să genereze o creştere stabilă. Avansul din PIB nu se vede nici în portofelele populaţie, nici în încasările bugetare. Agricultura este slab fiscalizată şi nu reprezintă un factor de multiplicare a bunăstării", afirmă Dan Armeanu.

Economia României a crescut în trimestrul al treilea cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 2,7% în primele nouă luni ale anului, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

Pentru anul 2013, profesorul Dan Armeanu estimează o creştere economică de 3%.

Scăderea investiţiilor, atât cele private cât şi cele din sectorul public, reprezintă vulnerabilitatea majoră a economiei româneşti, afirmă Armeanu. "Investiţiile au un factor foarte mare de multiplicare a bunăstării, mai ales cele în infrastructură. Anul viitor, contribuţia agriculturii nu va mai fi la fel de mare, iar prognozele pentru PIB sunt sub nivelul de anul acesta. Agricultura ar putea aduce o valoare mai mare, dar pentru asta este nevoie de investiţii", argumentează profesorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO