Eveniment

PIB -ul pe T3 a crescut cu 4,1% faţă de acelaşi trimestru de anul trecut; la 9 luni, creşterea este de 2,7%. Ionuţ Dumitru: "Nu trebuie să ne entuziasmăm. Fără agricultură, performanţele economice sunt sub nivelul din 2012"

PIB -ul pe T3 a crescut cu 4,1% faţă de acelaşi...

Autor: Emil Popescu, Radu Racu

14.11.2013, 10:00 3712

Economia României a crescut în trimestrul al treilea cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 2,7% în primele nouă luni ale anului, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

"Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul III 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. În perioada 1.I - 30.IX 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier", aratã INS, într-un comunicat.


Datele reprezintă "estimările semnal" ale Statisticii. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi anunţată la 4 decembrie.

"În afara agriculturii, care a fost foarte, foarte bună faţă de anul trecut , performanţele economice sunt sub nivelul din 2012. Fără agricultură, conform estimărilor mele, avansul PIB-ului ar fi fost de doar 0,3%. Cea mai slabă performanţă este în sectorul construcţiilor, unde investiţiile publice au scăzut foarte mult", a declarat  Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

"Probabil că evoluţia bună din agricultură se va vedea şi în T4. Pe tot anul, estimez că agricultura va înregistra o creştere de 20% faţă de anul trecut. Datele prezentate astăzi de INS sunt bune, dar le-aş interpreta cu prudenţă", a precizat economistul.

Pentru anul în curs, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuită recent în urcare de la 2%, datorită producţie agricole bune şi a exporturilor în creştere.

La începutul lunii noiembrie şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere reală a PIB constantă, menţinându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu de exporturi, ca în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO