Eveniment

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Vom negocia cu Uniunea Europeană depăşirea ţintei de deficit bugetar, pentru a nu pierde banii din PNRR.” Ţinta de deficit bugetar pentru România în 2023 este de 4,4% din PIB

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Vom negocia...

Autor: Răzvan Botea

07.08.2023, 22:19 192

Marcel Ciolacu, liderul PSD şi premierul României, a declarat la Aleph News, în primul său interviu acordat în calitate de prim-ministru, că va merge la Bruxelles pentru a negocia creşterea ţintei de deficit bugetar asumată de guvern în cadrul procedurii de deficit bugetar excesiv.

„Noi ne-am asumat o ţintă şi în momentul în care se depăşeşte, Comisia declanşează suspendarea fondurilor UE. Suntem singurul stat care avem acord în ceea ce priveşte deficitul. Un guvern a avut un deficit de 9,2%, s-au speriat şi oamenii de atunci. În două luni a fost făcut un deficit de 4,4%”, a spus Marcel Ciolacu, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Conform informaţiilor ZF, guvernul ar fi început informal negocierile cu Comisia Europeană pentru a se încadra în 2023 într-un deficit bugetar de până la 5% din PIB în 2023, faţă de 4,4% din PIB, cât este acum angajamentul. Pentru 2024, ţinta de deficit bugetar ar urma să fie de 3,5% din PIB, faţă de sub 3% din PIB, cât este angajamentul actual.

În cadrul emisiunii citate, Marcel Ciolacu a negat că ar fi ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind creşterea ţintei de deficit bugetar. Cu toate acestea, el a admis că au avut loc discuţii în acest sens.

Întrebaţi de ZF despre negocieri privind deficitul, reprezentanţii Comisiei Europene nu au confirmat, dar nici nu au infirmat: „Există schimburi constante, detaliate şi constructive cu autorităţile române pentru a pune finanţele publice ale României pe o traiectorie sustenabilă, în timp ce ajutăm România să păstreze accesul la fondurile europene. Nu vom dezvălui conţinutul acestor discuţii”, a răspuns un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la întrebarea ZF: „Aţi primit cereri din partea guvernului României pentru prelungirea perioadei necesare aducerii deficitului bugetar la 3% din PIB?”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO