Eveniment

Marea Britanie simte impactul creşterii dobânzilor: Economia britanică s-a contractat în mod neaşteptat în octombrie, toate cele trei sectoare principale înregistrând scăderi

Marea Britanie simte impactul creşterii dobânzilor:...

Autor: Ştefan Stan

13.12.2023, 11:27 122

Economia britanică s-a contractat în mod neaşteptat în octombrie, toate cele trei sectoare principale înregistrând o scădere şi alimentând îngrijorările legate de impactul negativ al costurilor ridicate ale împrumuturilor, scrie FT. Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% între septembrie şi octombrie, arată datele publicate miercuri de Oficiul Naţional de Statistică.

Economiştii nu se aşteptau la nicio modificare a PIB-ului, după o expansiune de 0,2% în luna precedentă.

Contracţia vine înaintea deciziei de joi a Băncii Angliei privind politica monetară; se aşteaptă ca aceasta să menţină ratele dobânzilor neschimbate la nivelul maxim al ultimilor 15 ani, de 5,25%.

Lira sterlină a slăbit cu 0,3% faţă de dolar, până la 1,2519 dolari, deoarece traderii şi-au mărit pariurile că banca centrală va fi împinsă la mai multe reduceri de rate anul viitor. Gilts s-au întărit, randamentul obligaţiunilor guvernamentale britanice de referinţă pe 10 ani scăzând cu 0,05 puncte procentuale la 3,9%. Randamentele obligaţiunilor se mişcă invers faţă de preţuri.

Datele privind PIB-ul marchează un început dezamăgitor al ultimului trimestru, după ce economia a stagnat în cele trei luni până în septembrie, sugerând că preţurile ridicate şi costurile ridicate ale împrumuturilor au continuat să influenţeze creşterea economică. În octombrie, economia nu a fost mai mare decât la începutul anului şi a fost mai mică decât în primăvara anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO