Eveniment

Ponta, pe urmele lui Năstase: oferă burse de 750.000 de euro studenţilor care rămân în ţară

Mediafax Foto

Ionuţ Budişteanu, câştigătorul ISEF - cel mai impotant concurs de cercetare pentru elevi

Autor: Adelina Mihai, Ovidiu Bărbulescu

29.05.2013, 20:07 1207

Premierul Ponta a anunţat ieri că s-a creat un program special de burse pentru tinerii olimpici care se hotărăsc să rămână în ţară, iar pentru început se vor acorda un număr de 50 de burse cu o valoare totală de 750.000 de euro.

Anunţul a fost făcut în contextul unui eveniment în care Ionuţ Budişteanu, câştigătorul celui mai important concurs de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF) din SUA  -, a fost premiat de oficialii din Guvern. Bursele în valoare de câte 15.000 de euro fiecare vor fi acordate pentru activităţi de cercetare şi inovare, iar condiţiile de obţinere a acestora presupun ca tinerii să fie studenţi la o universitate românească, unde  să existe un parteneriat cu un laborator de cercetare dintr-o univer­sitate, institut de cercetare sau firmă cu profil de cercetare.

Iniţiativa lui Ponta amin­teşte de un alt pro­gram de burse lansat în 2004 de fostul premier Adrian Năstase, care însă nu a avut un deznodământ fericit. În cadrul pro­gra­mu­lui de burse lansat în 2004 administratia centrală a cheltuit aproxi­mativ 6 mil. euro, de care au bene­ficiat 149 de stu­denţi. Sco­pul acestui program era acela de a-i trimite pe tinerii români să înveţe la cele mai prestigioase universităţi din lume, iar condiţia pentru obţinerea burselor era să se întoarcă cel puţin pentru o perioadă (între 3 şi 5 ani) să conducă structuri din administraţia centrală. Statul însă nu i-a mai vrut, me­canismul de repartizare prevăzut în legislaţia programului nu a putut fi pus în aplicare din cauza unor alte incom­pa­tibilităţi legislative, astfel că tinerii s-au văzut nevoiţi să îşi găsească de lucru în companiile private.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO