Eveniment

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Grindeanu au ieşit împreună într-o conferinţă de presă, pentru prima oară după protestele masive din ultimele două zile. ”Nu vom renunţa la ordonanţele adoptate. Am luat acum două zile o hotărâre şi mergem înainte”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Grindeanu...
02.02.2017, 16:30 6275

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu au ieşit împreună la o conferinţă de presă după două zile de proteste în urma controversatei ordonanţe privind modificarea Codului Penal. Cei doi au făcut declaraţii legate atât de protestele masive de aseară, cât şi de programul de guvernare. 

Preşedntele PSD Liviu Dragnea îl acuză pe preşedintele Iohannis că este ”autorul moral al violenţelor de aseară”, într-o declaraţie după şedinţa PSD. „Această ordonanţă nu opreşte procesul în care sunt implicat”, a mai adăugat el. 

”PSD a câştigat alegerile în mod corect printr-un vot exprimat la urne de cetăţeni. Guvernul a exercitat puterea de guvernare în mod legitim în baza votului primit în parlament în spiritul şi litera constituţiei. Guvernul şi partidele care îl susţin sunt în continuare determinaţi să exercităm într-un mod legitim şi constituţional puterea executivă. A fost un vot de încredere pentru guvern, s-a reconfirmat susţinerea în unanimitate pentru guvernul condus de Gridndeanu”, a spus Liviu Dragnea. 

Preşedintele PSD a adăugat că guvernul respectă ”opinia fiecăruia dintre cei care protestează”. „Rugămintea noastră foarte fermă este ca aceşti oameni să se delimiteze de cei care vor să facă în aşa fel încât protestul să degenereze în violenţe. Vreau să felicit atât ministrul de Interne, cât şi Jandarmeria şi celelalte structuri, care au acţionat exemplar”.

Dragnea a mai spus că în România a fost folosit un sistem de dezinformare în ultimele zile. El, a susţinut că orice încercare de subminare a activităţii Guvernului este o tentativă de destabilizare a ordinii de drept în România, cu referire la protestele de stradă din ultimele zile.

''Guvernul şi partidele care îl susţin suntem determinaţi să exercităm puterea executivă şi legislativă acordată de către cetăţeni. Considerăm că orice încercare de subminare a activităţii Guvernului este o tentativă de destabilizare a ordinii de drept în România prin mijloace mai mult sau mai puţin legale'', a spus Dragnea.

Preşedintele PSD a precizat că respectă dreptul manifestanţilor de a protesta, dar a vorbit insistent de ''campania de minciună şi dezinformare practicată în ultimele zile'', ''maşinăria de manipulare şi dezinformare'' despre care a afirmat că nici nu ştie dacă îşi are originea în ţară.

„Am auzit o aseara pe Olguţa Vasilescu spunând un lucru total adevărat: şi eu dacă aş fi stat la tv fără să mă uit peste deciaiza CCR, pe ceea ce a adoptat guvernul, aş fi ieşit revoltat în stradă. Asemenea maşinării de dezinformare nu am mai văzut de la revoluţie. Avem tot respectul pentru cetăţenii care protestează, dreptul la opinie este constituţional. În acelaşi timp este important ca aceste opinii să se exprime fără violenţă, pentru că situaţia de azi-noapte nu cred că este cea pe care şi-au dorit-o o cei care au ieşit din dorinţa de a se exprima”.

Liviu Dragnea a declarat joi că speră ca ministerul Justiţiei şi Parchetul să afle cât mai curând cine a organizat şi plătit deturnarea protestelor de miercuri, susţinând că i-a cerut şi preşedintelui Comisiei SRI să vadă dacă poate verifica situaţia produsă între SRI şi MAI legat de informări.

" E dreptul românilor să protesteze, respect opinia lor. E important ca oamenii să se exprime fără violenţă. Nu cred că situaţia petrecută azi-noapte în Piaţa Victoriei este ceea ce şi-au dorit. Cererea mea este ca aceşti oameni de bună-credinţă să se delimiteze de aceste grupuri care au vrut să confişte acest protest. Nu ştiu în mintea bolnavă a cui s-a născut acest plan pentru că azi-noapte să se ajungă la violenţe. Sper ca ministrul de Interne şi Parchetul să reuşească să afle cine a organizat şi plătit acţiunile de aseară", a declarat joi, după şedinţa CEX a PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD spune că în urma declaraţiilor şefului statului care a acuzat ministerul de Interne că nu a reacţionat la informările primite din partea SRI legate de potenţiale violenţe şi a răspunsului venit de la MAI; a cerut implicarea comisiei SRI

"Am văzut declaraţiile ministrului de Interne legat de informările pe care le-ar fi primit de la SRI, am văzut ce a spus. Un om de bună-credinţă din SRI a dat un sms unui secretar de stat, nu directorul SRI informare către ministrul de Interne. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor i-am cerut lui Adrian Ţuţuianu (nr. preşedintele Comisiei SRI) să vadă dacă există atribuţii legale pentru comisia SRI ca să se verifice aceste lucruri", a mai spus Dragnea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO