Eveniment

Primarii primesc pentru infrastructura 1,3 miliarde de euro din fonduri europene

10.09.2008, 19:16 36

Autoritatile publice, locale si centrale, au depus aproximativ 1.000 de proiecte pe cele sase axe prioritare de dezvoltare (dezvoltarea oraselor, infrastructura, social, mediu de afaceri, turism si asistenta tehnica), in valoare de 7 mld. de lei (aproximativ 2 mld. euro), intr-un an de la lansarea Programului Operational Regional.
Din acestea au fost aprobate noua, in valoare totala de 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro), dintr-un total de 4,4 mld. euro repartizat pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii, Lucrarii Publice si Locuintelor (MDLPL) care deruleaza programul.
Astfel, primele autoritati publice care vor incepe in 2009 lucrarile de reabilitare si modernizare a retelei de drumuri cu fonduri contractate prin Programul Operational Regional sunt cele din judetele Harghita, Gorj, Ialomita, Braila, Dolj, Cluj, Salaj, Tulcea si municipiul Dragasani.
Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru axa doi prioritara, de imbunatatire a infrastructurii regionale si locale, urmatoarele domenii spre care autoritatile publice din Romania s-au orientat fiind turismul si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.
"Anul acesta, autoritatile publice din Romania
s-au ocupat preponderent de pregatirea proiectelor de finantare si de depunerea acestora. Abia de anul viitor se va observa absorbtia banilor, odata cu demararea lucrarilor", a declarat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarii publice si locuintelor.
Autoritatile din regiunea de dezvoltare Nord-Est au depus cele mai multe proiecte pentru axa doi prioritara, in numar de 35, valoarea acestora depasind cu 107% sumele acordate pentru aceasta regiune in prima etapa a Planului National de Dezvoltare, 2007-2013. Pentru aceasta perioada, regiunii Nord-Est i-au fost alocate pentru dezvoltarea infrastructurii peste 460 mil. euro.
"Depunerea proiectelor pentru axa doi prioritara va trebui stopata o perioada, pana cand proiectele deja depuse vor putea fi evaluate de catre Comitetul de Monitorizare din cadrul ministerului", a adaugat Borbely.
El a mai spus ca va propune de asemenea crearea a inca 13 poli de dezvoltare regionala, pe langa cei 7 poli nationali (Ploiesti, Brasov, Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta, Craiova), care sa sustina dezvoltarea pe o suprafata cuprinsa intre 40 si 60 de kilometrii de jur-imprejurul acestora. Finantarea va urma astfel sa se imparta intre polii nationali de dezvoltare si cei 13 poli de dezvoltare regionala si restul oraselor cu o populatie de cel putin 20.000 de locuitori.
Pe langa aceasta initiativa, ministrul Borbely va propune reducerea perioadei necesare de aprobare a proiectului de finantare, in prezent de la depunerea proiectelor si contractarea finantarii fiind necesare peste 200 de zile. Propunerea ministrului vizeaza scurtarea acestei perioade la 140-160 de zile.

In ce orase se duc banii europeni pentru a ajunge Capitala din urma
Investitiile prin programele cu finantare comunitara si nationala vor fi directionate prioritar in aria marilor orase din cele 7 regiuni de dezvoltare, excluzand zona Bucuresti-Ilfov, pentru a permite accesarea in totalitate a fondurilor UE si reducerea decalajelor dintre Capitala si restul tarii, potrivit Mediafax. Pentru acest proiect au fost selectate sapte orase, respectiv Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi, care au fost desemnate drept poli nationali de crestere in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala, conform unei hotarari aprobate recent de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO