Eveniment

Deşi a trecut ţara printr-o terapie şoc de devalorizare a monedei naţionale cu peste 50% peste noapte, noul preşedinte argentinian Javier Milei vrea în continuare să renunţe la peso şi să dolarizeze economia. ”Obiectivul rămâne acelaşi - să ajungem la dolarizare”

Deşi a trecut ţara printr-o terapie şoc de...

Autor: Ştefan Stan

15.12.2023, 09:37 5687

Preşedintele Javier Milei intenţionează în continuare să renunţe în cele din urmă la peso-ul argentinian după ce a devalorizat puternic moneda ca parte a unei runde iniţiale de terapie de şoc, potrivit ministrului său al economiei, scrie Bloomberg.

"Obiectivul rămâne acelaşi - să ajungem la dolarizare", a declarat Luis Caputo pentru LN+ TV în al doilea interviu consecutiv acordat în timpul nopţii.

Caputo, care a anunţat că noul guvern reduce valoarea peso-ului cu mai mult de jumătate marţi târziu, a refuzat să ofere un termen pentru abandonarea totală a monedei, dar a recunoscut că nu este un obiectiv pe termen scurt.

"Preşedintele a făcut întotdeauna campanie pentru dolarizare şi închiderea băncii centrale", a declarat Caputo. "Aceste steaguri de raliu nu au fost lăsate deoparte".

Ca un ecou al comentariilor făcute de oficialii băncii centrale mai devreme în cursul zilei, ministrul economiei a declarat că devalorizarea agresivă a monedei din această săptămână a fost menită să înceapă să reancoreze aşteptările privind inflaţia. Creşterile anuale ale preţurilor de consum au trecut în galop de 160% chiar înainte de salba de deschidere a lui Milei, care a inclus şi reduceri agresive ale cheltuielilor, pe fondul aşteptărilor că durerea va deveni mai acută pe termen scurt.

Inflaţia lunară a atins aproape 13% în noiembrie, potrivit datelor publicate miercuri de agenţia naţională de statistică.

În loc să devalorizeze treptat, noul guvern a optat în schimb pentru "overshooting" pentru a aduce rata oficială aproape de cele observate pe pieţele paralele, a declarat Caputo. Scopul este de a "conţine această inflaţie reprimată", precum şi aşteptările, şi de a împiedica creşterea lunară a preţurilor să depăşească 20%, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO