Eveniment

Vladescu: Declinul va fi mai mare in 2010 decat in 2009. Cum comentati?

Vladescu: Declinul va fi mai mare in 2010 decat in 2009

Sebastian Vladescu, fost ministru de finante: Raul adevarat inca nu a venit. Ma astept ca in 2010 sa avem o noua reducere a Produsului Intern Brut, mai mare decat in 2009 si de-abia in 2011 sa reinceapa echilibrarea.

28.05.2009, 18:15 16

Ma astept ca in 2010 sa avem o noua reducere a produsului intern brut, mai mare decat in 2009, echilibrarea urmand sa inceapa in 2011, estimeaza Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor.

„Raul adevarat inca nu a venit. Acum de-abia ne facem incalzirea. In Europa, care este principala noastra piata, lucrurile merg din ce in ce mai rau, in Spania se prognozeaza o contractie economica de 20% anul acesta, si este clar ca revenirea va dura mai mult in Romania decat in zona euro. In plus, intr-un an agricol secetos este greu sa te bazezi pe productia agricola pentru sustinerea Produsului Intern Brut", afirma Vladescu.
El considera ca manifestarea cea mai rea a declinului economic va fi cresterea somajului.
In acelasi timp, estimeaza ca anul acesta creditul privat va inregistra o dinamica negativa.
„In retail creditul a devenit ca si inexistent si nici de la programul Prima casa nu trebuie sa asteptam minuni, pentru ca ramane de vazut cati clienti se vor califica atat timp cat salariile nu mai cresc."
Vladescu crede ca programul ar trebui deschis tuturor bancilor, acestea urmand sa fie triate de piata, in functie de conditiile pe care le ofera clientilor.
„Cred ca bancile care au finantat dezvoltatori din segmentul rezidential vor fi primele interesate sa participe si sa gaseasca clienti pentru a-si recupera banii si vor deveni cel mai bun agent de vanzare. Pe baza garantiei statului, dobanda la aceste credite trebuie sa fie clar mai mica fata de nivelul standard, acoperind practic riscul suveran pe Romania si nimic mai mult."
 
Fara mari asteptari de la bancile straine
Cat priveste efectele angajamentului reinnoit al marilor banci straine prezente pe piata de a-si mentine expunerile pe Romania, el crede ca nu este cazul ca asteptarile sa fie prea mari. „Ce sa fi spus? Ca isi reduc expunerile? Au spus: da, le mentinem, si mai departe adauga: «Avem bani, vrem sa dam credite, dar nu avem clienti sau nu se califica din cauza cash flow-ului negativ sau a problemelor de business plan»."
Care poate fi rolul jucat de CEC in acest context? „Nu este o banca suficient de mare pentru a juca un rol important. Trebuie sa respecte regulile pietei si sper ca o va face, adica sa finanteze ceea poate fi finantat, in limitele capitalului social care este totusi destul de mic."
Fostul ministru considera „ridicola" discutia pe tema „ce ar fi putut face statul pentru reluarea creditarii daca ar fi controlat mai multe banci mari".
„Ce ar fi facut? Ar fi presat bancile respective sa dea credite neperformante? Ar fi numit echipe de conducere care sa nu respecte regulile de management al riscului, iar BNR sa inchida ochii facandu-se ca ploua? Detinatorii puterii politice s-ar fi putut lauda ca au sprijinit economia, dar la sfarsit tot pe bugetul statului s-ar fi spart, asa cum s-a mai intamplat in trecut, pe langa faptul ca probabil s-ar fi sesizat si UE."
El sustine ca ar trebui admis faptul ca economia Romaniei si nivelul de trai nu ar fi ajuns unde se afla astazi fara banii bancilor straine. „Care ar fi fost nivelul creditarii daca ne-am fi limitat la resursele locale? Ar fi fost preferabil sa ne taram din punct de vedere economic doar ca sa nu riscam sa cadem prea de sus? Acum vom cobori, dar repornirea va fi de la un nivel superior, nu de unde am plecat in 2000."
Cat priveste posibilele destinatii ale imprumutului de la Comisia Europeana, Vladescu vede necesara constituirea unui fond-tampon de 2 mld. euro in Trezoreria statului pentru ca Finantele sa aiba capacitatea de a refuza costuri prea mari la titlurile de stat „daca bancile devin prea obraznice".
Inca 1 mld. euro ar putea fi folosit ca fond de rezerva pentru urgente. „Este greu de estimat astazi unde vor ajunge cheltuielile fondului de somaj. In acelasi timp, exista riscul ca administratii locale din orase mijlocii si mici sa ajunga in incetare de plati din cauza caderii veniturilor bugetare, ca urmare a dependentei de companii care inchid sau isi reduc drastic activitatea."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO