Finanţe personale

Doar jumătate din clienţi ştiu că îşi pot recupera banii din depozit dacă banca dă faliment

Doar jumătate din clienţi ştiu că îşi pot recupera...

Autor: Ciprian Botea

18.06.2014, 16:38 1056

Numai 53% din clienţii băncilor ştiu că îşi pot recupera banii în cazul falimentului băncii la care îşi păstrează economiile. Dintre cei care au deja economii la bănci ştiu că şi-ar recupera banii într-o astfel de situaţie, dar numai 10% din aceştia cunosc şi procedura de restituire a banilor, arată un sondaj al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, instituţia care gestionează schema locală de garantare a depozitelor.

Comparativ cu rezultatele unui sondaj realizat în urmă cu un an, ponderea celor care cunosc procedura de despăgubire este dublă. Importanţa schemei de garantare a depozitelor a devenit vizibilă pentru mulţi clienţi abia în primăvara anului trecut, odată cu scadalul de la sucursala locală a Bank of Cyprus, când banii clienţilor au rămas blocaţi în conturi timp de o lună.

Depozitele constituite la sucursalele băncilor străine sunt garantate în ţările de origine ale respectivelor instituţii de credit, în timp de fondul local de garantare acoperă depozitele băncilor care deţin o licenţă de la BNR, respectiv un număr de 31 de bănci.

Termenul legal pentru restiturea banilor în cazul faliemntului bancar este de 20 de zile, dar majoritatea respondenţilor se aşteaptă să-şi recupereze banii în circa un an. Numai 7% dintre intervievaţi ştiu că plafonul de garantare este de 100.000 de euro, în timp ce un sfert dintre aceştia se aşteată să-şi recupereze toţi banii indiferent de sumă.

Dintre cei care au economisit bani în ultimul an 80% au preferat un depozit în lei. Mai puţin de un sfert din cei 1.200 de respondenţi au pus însă bani deoparte în ultimul an, în timp ce trei sferturi spun că intenţionează să economisească în următoarele 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO