Politică

Geoana, in tripleta la Timisoara. Basescu, bai de multime la Bucuresti

Geoana, in tripleta la Timisoara. Basescu, bai de multime la Bucuresti
02.12.2009, 00:00 38

Istoria a fost scoasa ieri de la naftalina nu doar pentru ca afost Ziua Nationala a Romaniei, ci si pentru ca, profitand deaceasta zi, politicienii implicati in campanie au incercat gesturisimbolice.

Mircea Geoana, Crin Antonescu si Klaus Iohannis au semnat cuprimarul Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, in orasul din care a inceputrevolutia, asa-numitul "pact pentru Timisoara", un document princare o eventuala guvernare cu Geoana-presedinte, Iohannis-premierse angajeaza sa ajute municipiul.

Semnarea documentului a fost insa o actiune politica pentru caprimirea sprijinului Timisoarei este, in sine, incarcata desimboluri.

Timisoara a fost mereu un oras indreptat impotriva stangii, unoras in care a inceput revolutia, in care a fost semnat "punctul 8de a Timisoara" prin care s-a cerut eliminarea comunistilor dinviata publica.

Este de vazut, la alegeri, daca sprijinul lui Ciuhandu pentruGeoana-presedinte, Iohannis-premier va avea sustinere si in randulconcetatenilor sai.

Primarul, pro-Geoana, cetatenii pro-Basescu

Datele din primul tur al alegerilor arata ca judetul Timisoara avotat in proportie de 40% cu Traian Basescu si 22% cu MirceaGeoana. De asemenea, in judetul Sibiu, cel care ar urma sa deapremierul in varianta PSD-PNL, 44% dintre sibieni au mers, inprimul tur al alegerilor, cu Traian Basescu, 22% cu Crin Antonescu,Mircea Geoana iesind pe locul al treilea.

In Bucuresti, in sectorul in care Basescu a primit, recent,sprijinul lui Neculai Ontanu, fost PSD, si unde candidatul a mersieri la sarbatoarea Zilei Nationale (primarul a organizat opetrecere cu mancare si bautura), actualul sef al statului a primit31% dintre voturi, cele mai multe.

Asadar, un important sector al Capitalei, care de doua mandatel-a votat pe Ontanu, a trecut, prin reprezentantul sau, de partealui Basescu, in vreme ce Timisoara si-a dat, tot prinreprezentantul sau, un vot pentru culoarea rosie a PSD.

Bataia pe Corneliu Coposu

In lupta politica a fost invocat ieri chiar si Corneliu Coposu,cel mai important om politic taranist, cel care, practic, prinmoartea sa si prin emotia care a provocat-o acest eveniment a adus,in 1996, dreapta la guvernare.

Liderul taranist Radu Sarbu a sustinut ieri la Timisoara caprevederile parteneriatului incheiat de PNTCD cu PSD si PNL au fostaprobate de Corneliu Coposu, dar si de seniorii PNTCD, insa Coposu"nu a gasit interlocutori de partea cealalta" pentru reconcilierenationala. Inaintea semnarii documentului, primarul Timisoarei,Gheorghe Ciuhandu, a afirmat ca aceia care il voteaza pe TraianBasescu trebuie "sa stie ca voteaza comunismul, si nu viceversa".Insa PNTCD, este acum scindat si nu se mai stie ce este cu el, oparte a partidului, condus de Radu Sarbu, sprijinindu-l pe Geoana,cealalta, condusa de Marian Milut, sprijinindu-l pe Basescu.

Manifestatii anti-PSD

Mitingul pe care Geoana-Antonescu l-au organizat, ulterior, laTimisoara, in sediul Operei, a fost tulburat de manifestantiianti-PSD. PD-L a sustinut ca nu a organizat niciun miting ieri, laTimisoara, si ca o manifestatie anti-PSD din fata Operei a fost unaspontana.

Unii dintre manifestantii anti-PSD care au mers la mitingulacestei formatiuni din Piata Operei s-au imbrancit cu jandarmiicare desparteau cele doua grupari din fata cladirii, oamenii deordine folosind spray lacrimogen pentru a-i calma, potrivitMediafax.

Aproximativ 3.000 de persoane au participat la mitingulelectoral al lui Mircea Geoana, insa acesta din urma a renuntat samai tina un discurs in Piata Operei unde se adunasera suporteriisai, din cauza contramanifestatiei.

PD-L critica acordul de la Timisoara

Vicepresedintele PD-L Cezar Preda a sustinut ca este "oneobrazare maxima" sa duci oamenii lui Ion Iliescu in locul undecomunistii au ucis la revolutie romanii, echivaland cu vizitarealocului crimei de catre criminal.

Desi nu a tinut un miting electoral, Traian Basescu a facut ierio baie de multime in fata Primariei Sectorului 2, unde primarulNeculai Ontanu a organizat o manifestare de Ziua Nationala aRomaniei, la care au participat aproximativ 2.000 de persoane.

Seful statului, sosit direct de la parada militara de la Arculde Triumf, a fost primit de edilul Sectorului 2, dar si devicepresedintele PD-L Anca Boagiu si de Anghel Iordanescu, fostulselectioner al nationalei de fotbal, trecut si el de partea luiBasescu, dupa ce a intrat in Senat pe listele PSD.

Inaintea sosirii sale, Ontanu s-a prins in Hora Unirii, alaturide mai multi copii, pe care i-a invitat sa intampine "un oaspetedrag noua". Basescu a fost aplaudat de multime.

Basescu se da pe sine castigator si ii intinde un degetlui Iohannis

Luni-seara, la OTV, Basescu declara ca pronosticul sau pentru aldoilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica este de 53 % dinvoturi in favoarea sa si 47% pentru candidatul PSD MirceaGeoana.

Seful statului a admis ca a avut luni dupa-amiaza o discutie cuKlaus Iohannis, mentionand ca a vrut sa clarifice ca nu a avut unrazboi cu acesta si aratand ca nu exclude posibilitatea de a-ldesemna premier pe primarul Sibiului daca va castiga alegerileprezidentiale.

"Am avut astazi (luni - n.r.) o discutie cu domnul Iohannis. Nua fost o discutie legata de promisiuni. Am vrut sa inteleagamecanismul constitutional. Mi-a facut placere sa constat ca stiemecanismul constitutional al desemnarii premierului de catrepresedinte", a declarat Traian Basescu.

Intrebat daca, in eventualitatea in care va castiga alegerile,il va desemna pe primarul Sibiului in functia de premier, Basescu araspuns: "Orice este posibil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO