Politică

Incertitudinea de la CNVM ia sfarsit saptamana viitoare

Incertitudinea de la CNVM ia sfarsit saptamana viitoare

Anghelache se pregateste pentru un nou mandat de cinci ani la sefia CNVM

27.09.2007, 18:39 19

Parlamentul urmeaza sa puna capat saptamana viitoare perioadei de incertitudine de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, dupa ce liderii politici au convenit ca pozitia de presedinte sa revina PSD, care a nominalizat-o pe Gabriela Anghelache, actualul sef al comisiei, a declarat ieri pentru ZF Aurel Gubandru, presedintele Comisiei de buget finante din Camera Deputatilor.
Anghelache, care ar urma sa fie validata pentru un al doilea mandat, a asigurat din vara anului trecut interimatul la presedintia comisiei. Atat PSD, cat si PNL au pretins presedintia comisiei anul trecut, cand cel de-al doilea mandat al lui Anghelache a expirat, insa liberalii au cedat ieri pozitia de presedinte, dupa o negociere la care au participat social-democratii si democratii.
Functiile institutiilor publice a caror conducere este numita de Parlament, intre care CNVM, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Consiliul National al Audiovizualului, posturile publice de radio si televiziune, Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, Serviciile de Informatii sau Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii sunt impartite la inceputul fiecarei legislaturi printr-un algoritm complicat, care tine cont de reprezentativitatea fiecarui partid si de interesele politicienilor catre o anumita zona de activitate. Insa calculele sunt date peste cap in principal de incheierea mandatelor membrilor institutiilor, care nu expira in cele mai dese situatii odata cu innoirea celor ale parlamentarilor sau de neintelegerile intre partide si cei pe care i-au propus in comisie.
Aceasta este situatia care a impiedicat PNL sa propuna un presedinte la CNVM la mijlocul anului trecut. Liberalii, care aveau deja asigurata pozitia de vicepresedinte al comisiei prin Paul Miclaus nu doreau sa-l sustina pentru un mandat de presedinte din cauza implicarii acestuia in dosarul Rompetrol.
Miclaus, alaturi de Anghelache si de reprezentantul UDMR in comisie Victor Eros, este acuzat ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, care este la randul sau acuzat de manipularea pietei de capital.
Miclaus nu a vrut sa renunte nici la pozitia sa de vicepresedinte al CNVM pentru a permite liberalilor sa faca alta nominalizare, el mai avand inca doi ani de mandat. Drept urmare, pentru ca liberalii nu au vrut pana ieri sa cedeze pozitia, Parlamentul a fost nevoit sa prelungeasca de patru ori interimatul lui Anghelache la sefia CNVM. Cea
de-a patra prelungire a interimatului expira in 30 septembrie, adica duminica.
In urma negocierilor de ieri, la care au participat printre altii vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu, liderul deputatilor PD Cristian Radulescu si mai multi reprezentanti PSD intre care secretarul camerei Ioan Munteanu si Aura Vasile (membru in comisia economica), democratii au obtinut pozitia de vicepresedinte al comisiei pentru Carmen Negoita, sotia primarului de la sectorul 3, Liviu Negoita, care a fost numita anul trecut de Parlament membru simplu al comisiei.
Ea va urca pe pozitia detinuta in prezent de Dorina Mihailescu (PSD), fost deputat si consilier al fostului premier Adrian Nastase.
Mihailescu ajunge, asadar, membru simplu al CNVM, alaturi de Victor Eros (sustinut de UDMR), de Mihai Chetreanu (PRM) care a fost validat recent de Parlament. Pentru cea de-a patra pozitie de membru simplu, Partidul Conservator a propus-o pe Claudia Catalina Sava, in prezent consilier al lui Paul Miclaus.
Conservatorii au blocat luni bune discutiile pentru nominalizarea noilor membri ai CNVM, pretinzand o pozitie de membru al Comisiei.
Odata nominalizarile facute, parlamentarii urmeaza sa-si spuna punctul de vedere asupra candidaturilor. Audierea lui Anghelache, Negoita si a Catalinei Sava va avea loc marti in comisiile reunite de buget finante si economica din Senat si Camera Deputatilor, urmand ca miercuri, inaintea votului pentru motiunea de cenzura depusa de PSD sa aiba loc validarea candidatilor, a spus Gubandru.
Parlamentul mai are programata si astazi o sedinta comuna, insa estimarile pentru cvorumul de sedinta i-au convins pe liderii politici sa amane validarea candidatilor. Pana la validarea noilor mandate, miercurea viitoare, conducerea institutiei urmeaza sa fie asigurata de unul dintre membrii comisiei, delegat de Anghelache, au mai stabilit ieri liderii politici din Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO