Politică externă

După Libia, ONU şi Franţa deschid un nou front în Coasta de Fildeş

După Libia, ONU şi Franţa deschid un nou front în Coasta de Fildeş

Radiografia situaţiei din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu

Autor: Traian Terzianm

05.04.2011, 23:45 30

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi Franţa au intervenit înconflictul din Coasta de Fildeş, cel mai mare exportator de cacaodin lume, unde de câteva luni se duce o luptă aprigă pentru putereîntre fostul preşedinte Laurent Gbagbo şi liderul recunoscutinternaţional Alassane Ouattara, scrie Bloomberg.

Aceasta este a doua intervenţie militară externă după ceacoordonată de NATO din Libia, dar aici situaţia este diferită faţăde cea din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu unde populaţia serevoltă împotriva regimurilor autoritare.

În urma acordului dat de către preşedintele francez NicolasSarkozy, elicopterele franceze şi ale ONU au atacat două bazemilitare de pe Coasta de Fildeş, palatul prezidenţial şi reşedinţalui Gbagbo. Iniţiativa a fost autorizată cu scopul de a ajutaforţele armate ale ONU să neutralizeze atacurile asupra civililor,după ce organizaţia a declarat că atacarea civililor de cătreforţele pro-Gbagbo constituie o "crimă împotriva umanităţii".

Bombardamentele au intervenit în ziua în care forţelepro-Ouattara au trecut la ofensivă în Abidjan, capitala economică aţării, oraş care se confruntă cu o stare de haos de la luptele careau urmat intrării lor în oraş, joi seara, după ce au cucerit restulţării în patru zile. "Gbagbo trebuie să plece, pentru instaurareapăcii", a apreciat Uniunea Europeană prin vocea preşedintelui săuHerman Van Rompuy.

Situaţia din Coasta de Fildeş, care este responsabilă pentru 40%din producţia de cacao la nivel mondial, a generat o creştere apreţului la cacao de 33%, iar ţara nu şi-a putut plătieuroobligaţiuni în valoarea de 1,6 mld. euro. Ţara, cu un PIB de23,6 mld. dolari, este dependentă de exporturile de cacao, valoareaanuală a recoltei Coastei de Fildeş fiind de 4,5 mld. dolari.Conflictul din ţara africană a început după alagerile prezidenţialedin 28 noiembrie, pe care atât Laurent Gbagbo, cât şi AlassaneOuattara susţin că le-au câştigat.

Gbagbo nu a renunţat la putere, chiar dacă ONU, SUA, UniuneaAfricană şi Uniunea Europeană l-au recunoscut pe Outtara încalitate de preşedinte.

Potrivit unui discurs acordat televiziunii RTI, Ahoua Don Mello,purtătorul de cuvânt al guvernului lui Gbagbo, a cerut civililorivorieni să i se alăture împotriva a ceea ce acesta a numit"terorism".

Franţa a intervenit după un apel al secretarului general al ONUBan Ki Moon pentru că are foarte mulţi cetăţeni în această ţară,care este o fostă colonie a sa.

Ministerul francez de externe evaluează la aproxi­mativ 12.200numărul francezilor care se află în Coasta de Fildeş, dintre care11.800 la Abidjan. Aproximativ 7.300 au dublă cetăţenie.


Radiografia situaţiei din Africa de Nord şi OrientulMijlociu

Tunisia

  • De la înlăturarea preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali înianuarie, peste 22.000 de imigranţi au ajuns pe insula italianăLampedusa, care are o populaţie de numai 5.000 de locuitori.

  • Prim-ministrul Italiei Silvio Berlusconi s-a deplasat în Tunisiapentru a discuta cu oficialii tunisieni despre efortul de stopare avalului de refugiaţi.

  • Primele alegeri democratice din această ţară vor avea loc înluna iulie.

Egipt

  • Creşterea economică pentru 2011 a fost revizuită la 2,5-3% decătre Ministerul egiptean de Finanţe, ca urmare a revoltelor carel-au îndepărtat pe preşedintele Hosni Mubarak.

  • Criminalitatea a crescut cu 200% de la îndepărtarea lui Mubarak,ca urmare a situaţiei politice incerte şi a puterii reduse aforţelor de ordine.

  • Activele a patru foşti oficiali egipteni, apropiaţi ai fostuluipreşedinte, au fost îngheţate de către Assem al-Gohari, director alAutorităţii de Bunuri obţinute Ilicit.

Siria

  • Un fost ministru al agriculturii a fost împuternicit să creezeun nou guvern, după ce fostul executiv a demisionat în bloc caurmare a protestelor care îl contestă pe preşedintele Basharal-Assad.

  • Turcia a trimis întăriri forţelor militare de la graniţa cuSiria în punctele cheie care sunt situate de-a lungul a 600 dekilometrii ai graniţei.

  • Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton a exclus recent ointervenţie americană în Siria asemănătoare cu cea din Libia.

Bahrain

  • Luna trecută, aproximativ 1.000 de soldaţi saudiţi au fosttrimişi în Bahrain pentru a proteja instituţiileguvernamentale.

  • Autorităţile au închis Al-Wasat, principalul ziar al opoziţiei,după ce publicaţia a adoptat un ton critic la adresa guvernului.Ziarul a fost redeschis după demisia unei persoane influente dinconducere.

  • Guvernul a concediat mai mult de 250 de angajaţi care au luatparte la grevele generale organizate pentru susţinerea protestelorantiguvernamentale.

Libia

  • Marea Britanie va suplimenta numărul avioanelor de luptă trimiseîn Libia, în timp ce Statele Unite au anunţat că nu vor maiparticipa la bombardamente.

  • Rebelii ar putea vinde în această săptămână primul transport depetrol, estimat la un milion de barili, către emiratul Qatar.Valoarea acestuia este de 100 mil. dolari.

  • Anchetatori scoţieni îl vor audia pe fostul ministru libian alAfacerilor Externe Moussa Koussa, suspectat că este implicat înatentatul de la Lockerbie din 1988. Koussa este oficialul cu celmai înalt rang care a defectat regimul Gadhafi.

Yemen

  • SUA au ajuns la concluzia că preşedintele Ali Abdullah Saleh nuva pune probabil în aplicare reformele cerute de protestatari şi căel trebuie să renunţe la putere, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

  • Opoziţia i-a cerut preşedintelui la finalul săptămânii trecutesă demisioneze şi să-i predea prerogativele vicepreşedinteluiAbdrabouh Mansour Hadi, care să negocieze o tranziţie aputerii.

  • Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de posibilitatea caal-Qaida să profite de un "vid politic" în Yemen.

Arabia Saudită

  • Ţara plănuieşte să organizeze luna aceasta alegeri locale, dupăo întârziere de doi ani şi jumătate.

  • Preţul petrolului ar putea ajunge la 200-300 de dolari pe barildacă Arabia Saudită va fi cuprinsă de proteste masive, a avertizatşeicul Zaki Yamani, fost ministru al petrolului.

  • Regele Abdullah a alocat încă 36 mld. dolari pentru programesociale după ce în august 2010 casa regală de la Riyad a făcutpublic un program în valoare de 385 mld. dolari pentru combatereaşomajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO