Politică externă

Kerry, pe creasta valului; Clark abandoneaza cursa

12.02.2004, 00:00 16



Inca o etapa a alegerilor din interiorul Partidului Democrat l-a plasat pe senatorul de Massachusetts John Kerry lider incontestabil al cursei pentru ominalizarea candidatului acestui partid la prezidentiale. Victoria lui Kerry de ieri, dupa consumarea scrutinelor din Virginia si Tennessee are o mare incarcatura psihologica. A obtinut 52% din voturile din Virginia si 41% in Tennessee, ceilalti candidati plasandu-se la o distanta mare tocmai in doua state din sudul tarii. -a devansat astfel pe doi candidati care sperau ca aici sa se intoarca soarta cursei democrate, pentru ca ei insisi proveneau din state sudice. Este vorba despre John Edwards, al doilea clasat, si de Wesley Clark. Acesta este poate si motivul pentru care generalul Clark a abandonat cursa - familia sa si sfatuitorii l-au convins ca nu mai are rost sa continue o confruntare in care a iesit mereu pe locul al treilea (ieri a obtinut scoruri modeste chiar in fieful lui sudic 23% si, respectiv (%), cu o singura exceptie, in Oklahoma, la inceputul lnii, cand a castigat la mustata in fata lui Kerry. Senatorul de Massachusetts a castigat asadar in sud, fiind preferat, potrivit unui sondaj publicat de Associated Press, de negrii care traiesc in numar mare in aceste state (2/3 din ei l-au votat), de cei mai putin instruiti si de cei nu tocmai instariti. In Virginia este important votul, pentru ca aici au acces la scrutin nu doar democratii (asa cum se intampla in celelalte state), ci si republicanii sau cei care nu fac parte din nici un partid.



Retragerea generalului Clark este surprinzatoare, dar explicabila. Fiind pe al treilea loc, avea putine sanse sa adune sponsorizari pentru campania sa electorala, desi incepuse destul de bine. A intrat tarziu in cursa, dar, cu toate acestea, a adunat numai in ultimele luni ale anului trecut 15 milioane $, iar pe parcursul unei singure luni, in ianuarie, a adunase 10 milioane $.



Problema lui Clark pare sa vina din doua surse - e novice in politica si si-a canalizat campania pe atuul sau - militar de cariera.



Clark si-a anuntat candidatura in septembrie anul trecut, dar asta inseamna destul de tarziu pentru un nou-venit in politica. Lipsa de experienta a iesit la iveala - a inceput cu o declaratie potrivit careia, daca ar fi fost membru al Senatului sau al Congresului ar fi votat pentru trimiterea trupelor americane in Irak. Apoi, in numai 24 de ore, si-a schimbat pozitia. Asta i-a afectat credibilitatea. La fel cum si trecutul sau de sustinator al presedintilor americani proveniti de la partidul republican - Nixon, Reagan sau Bush-tatal le-a subminat increderea colegilor democrati in loialitatea lui.



O alta greseala a sa ar fi fost, potrivit celor de Washington Post, faptul ca a invocat, la capitolul experienta, doar cariera militara - a fost ranit si decorat in Vietnam, a condus campania importriva lui Milosevici. Dar, pentru un politician american, Wesley Clark e tanar.La 59 de ani, are viitorul in fata - mai poate candida din nou la prezidentiale, asa cum democratii ii pot oferi un post, din nou, in armata americana. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO