Politică

Preşedintele României, Klaus Iohannis, îl felicită pe preşedintele ales al Slovaciei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, îl felicită pe...

Autor: Laura Buciu

07.04.2024, 19:23 23

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat, duminică, pe Peter Pellegrini, cel care a câştigat alegerile prezidenţiale în Slovacia. Peter Pellegrini este un populist pro rus şi un aliat al premierului Robert Fico.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis felicitări preşedintelui ales al Slovaciei.

„Îi transmit felicitări lui Peter Pellegrini pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Slovacia. În contextul prieteniei de lungă tradiţie dintre ţările noastre şi al rolului comunităţii slovace în România, aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul naţiunilor noastre şi al Uniunii Europene, asigurând siguranţa şi prosperitatea noastre”, a scris pe Facebook, preşedintele României, Klaus Iohannis.

Peter Pellegrini, un populist pro rus, a câştigat alegerile prezidenţiale din Slovacia. El este un aliat al premierului Robert Fico. În urma votului de sâmbătă naţionaliştii de stânga controlează toate instituţiile importante ale Slovaciei, Parlamentul, Guvernul şi Administraţia Prezidenţială.

Peter Pellegrini îi succede liberalei Zuzana Caputova.

Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, l-a învins sâmbătă pe pro-occidentalul Ivan Korcok, un fost diplomat. Pellegrini a obţinut 53% din voturi, potrivit BBC.

În timpul campaniei electorale, Pellegrini a utilizat o parte din această retorică acuzându-l pe adversar că vrea să trimită soldaţi slovaci să lupte în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO