ZF 24

100 de indicatori care arată poziţia României faţă de celelalte state din UE - Populaţie, piaţa muncii şi educaţie

100 de indicatori care arată poziţia României faţă...

Autor: Adelina Mihai

09.05.2014, 11:20 1382

Penultimul
loc în Europa

în funcţie de nivelul salariului minim pe economie în 2013, cu un nivel de doar 190 de euro brut pe lună, puţin mai mult decât nivelul înregistrat în Bulgaria. Cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, unde fiecare angajat porneşte de la un venit minim de peste 1.900 de euro.

Locul 8 în UE

în topul celor mai scăzute rate ale şomajului, sub media la nivelul statelor din UE (de 10,5% în martie 2014), potrivit datelor Eurostat. Cele mai mari rate ale şomajului sunt în Grecia (26,7%) şi în Spania (25,3%).

Vedeţi aici toţi cei 100 de indicatori

Locul 6
în topul celor mai scăzute ponderi ale numărului de salariaţi în total populaţie

îl ocupă România, cu doar unu din trei locuitori angajaţi (inclusiv în sectorul informal), după Grecia, Croaţia, Italia, Polonia sau Spania. Pe primul loc de află Norvegia, unde unu din doi locuitori este angajat.

Locul 6 în Europa

îl ocupă România în ceea ce priveşte rata reală de impozitare (raportul dintre contribuţiile la asigurări sociale + impozitul pe venit+TVA şi salariul brut real – costurile totale cu un salariat), potrivit unui studiu al organizaţiei belgiene New Direction. Cu o rată de impozitare a salariilor de aproape 50%, România se „bate“ cu economii puternice precum Belgia, Franţa sau Germania.

Ultimul
loc în Europa

în ceea ce priveşte nivelul salarial al medicilor. Salariul maxim la care poate ajunge un medic primar cu 20 de ani de experienţă este de aproape 3.300 de lei într-un spital clinic judeţean, arată datele Colegiului Medicilor. De cealaltă parte, rezidenţii au cele mai mici salarii, de 1.300 de lei. În aceste condiţii, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al salarizării doctorilor, la egalitate cu Bulgaria. Medicii din Danemarca şi Belgia sunt cel mai bine plătiţi din UE.

Locul 20 în UE

în ceea ce priveşte valoarea masei salariale totale din economie. Angajatorii români plătesc salarii de circa 190 de milioane de euro în fiecare zi (adică masa salarială anuală este de peste 47 de miliarde de euro). Pe primele locuri se află Germania, unde angajatorii plătesc salarii de peste 5,6 mld euro pe zi, şi Franţa, unde se plătesc salarii de aproape 4,4 miliarde de euro pe zi.

Penultimul
loc în Europa

în ceea ce priveşte rata fertilităţii femeilor, care a ajuns la 1,25 (de copii născuţi de către fiecare femeie), puţin mai ridicată decât în Ungaria (1,23). Pe primele locuri se află Irlanda şi Franţa, care au rate ale fertilităţii de peste 2.

Locul 25 în Europa

în materie de speranţă de viaţă la naştere, care este de 74,5 ani în România, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Acesta este unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană. Cea mai mare speranţă de viaţă din Uniunea Europeană este în Italia, 82,1 ani, urmată de Spania şi Franţa.

Penultimul
loc
în UE

în ceea ce priveşte riscul de sărăcie sau excluziune socială a populaţiei. Un procent de 41,6% din totalul populaţiei reprezintă persoanele ameninţate de sărăcie sau de excluziune socială, România fiind depăşită doar de Bulgaria, care are 49,3% din populaţie ameninţate de acest risc.

Penultimul
loc în Europa

la nivelul salarial al profesorilor. Salariile profesorilor din România sunt mai mari doar decât cele oferite de statul bulgar, iar cel mai bine plătiţi profesori din Uniunea Europeană sunt danezii.

Locul 22 din UE

în ceea ce priveşte gradul de cuprindere a tinerilor în învăţământul liceal şi cel superior (72%). Pe primul loc se află Cehia.

Locul 10
în Uniunea Europeană

la ponderea numărului de copii înscrişi în învăţământul gimnazial (28%). Pe primul loc este Portugalia, cu 59%.

Locul 8 în
Uniunea Europeană

la numărul de limbi străine vorbite de populaţie. Românii vorbesc, în medie, cel puţin două limbi străine, faţă de trei, câte cunosc luxemburghezii. Ungurii, francezii, austriecii şi irlandezii ştiu însă doar o limbă străină."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO