Burse - Fonduri mutuale

BREAKING: Listare de 100 mil. euro la BVB. Premier Energy, unul dintre cei mai mari jucători din energie regenerabilă se pregăteşte de IPO

Jose Garza, CEO, Premier Energy: Compania este bine poziţionată pentru a beneficia de creşterea prognozată a sectorului energiei regenerabile în regiune, valorificând totodată recenta achiziţie strategică a CEZ Vânzare şi istoricul nostru de succes în ceea ce priveşte achiziţiile complementare.

Jose Garza, CEO, Premier Energy: Compania este bine poziţionată pentru a beneficia de creşterea prognozată a sectorului energiei regenerabile în regiune, valorificând totodată recenta achiziţie strategică a CEZ Vânzare şi istoricul nostru de succes în ceea ce priveşte achiziţiile complementare.

Autor: Roxana Rosu

18.04.2024, 09:59 12295

♦ Acţionarul majoritar – EMMA Capital – vrea să vândă acţiuni de 25 mil. euro, având o opţiune de supraalocare de 15% ♦ Fondurile obţinute, pentru susţinerea creşterilor viitoare, în special pe segmentul de producţie de energie regenerabilă.

Premier Energy Group, compania care a cumpărat CEZ Vânzare în România, fiind unul dintre cei mai mari jucători din zona energiei regenerabile, a anunţat joi intenţia de a lansa o ofertă publică iniţială (IPO) la BVB şi listarea ulterioară pe Bursa de la Bucureşti. Oferta ar putea fi finalizată în mai 2024, în funcţie de condiţiile de pe piaţa de capital, scrie compania într-un comunicat.

Listarea Premier ar marca primul debut cu acţiuni la BVB de la Hidroelectrica (H2O), adică din iulie 2023. De atunci, mai multe companii şi-au anunţat intenţia de a-şi lista acţiunile pe piaţa locală de capital, însă momentan fără rezultate. Analiştii sugerau, de altfel, că piaţa listărilor la BVB ar putea fi dezgheţată odată cu mult aşteptata ofertă publică derulată de producătorul de energie electrică verde, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român.

Premier Energy Group intenţionează să obţină aproximativ 100 de milioane de euro printr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferinţă, iar principalul său acţionar, EMMA Alpha Holding, plănuieşte să vândă acţiuni în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro. 

EMMA Holding are ca principal investitor şi acţionar pe miliardarul ceh Jiri Smejc. Acesta este CEO-ul PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune, care, printre alte active, deţine şi Pro TV în România. 

În plus, IPO-ul va beneficia de o opţiune de supra-alocare oferită de EMMA Capital de până la 15% din tranzacţia de bază. Structura finală a ffertei va fi stabilită în apropierea lansării ofertei, a anunţat joi societatea.

Fondurile obţinute vor fi folosite pentru a finanţa creşterea viitoare, în special în segmentul producţiei de energie regenerabilă.

Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi se va adresa atât investitorilor din România, cât şi investitorilor instituţionali internaţionali eligibili.

În urma operaţiunii, EMMA Capital va continua să deţină majoritatea acţiunilor în Premier Energy.

Citigroup, UniCredit Bank (Sucursala Milano) şi Wood & Company acţionează în calitate de coordonatori globali comuni în legătură cu oferta.

Alpha Bank România S.A. şi BT Capital Partners S.A. acţionează în calitate de deţinători comuni ai Registrului de Subscrieri.

STJ Advisors are rolul de consultant financiar al Premier Energy. UniCredit S.p.A. acţionează, de asemenea, în calitate de consultant ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă).

„Ne mândrim cu faptul că suntem una dintre companiile private de infrastructură energetică cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est. Acum este momentul potrivit pentru Premier Energy Group să lanseze un IPO şi să profite de oportunităţile interesante de dezvoltare accelerată pe care le va oferi o listare publică la Bursa de Valori Bucureşti. Fiind unul dintre cei mai mari producători, administratori şi agregatori de energie solară şi eoliană din România şi Moldova (...) Datorită modelului nostru de afaceri integrat vertical şi diversificat, care ne permite să obţinem marje de-a lungul întregului lanţ valoric şi ne asigură stabilitate financiară, oferim o perspectivă investiţională deosebit de atractivă potenţialilor investitori”, a declarat Jose Garza, CEO Premier Energy Group.

În România, grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Republica Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi, deservind aproximativ 70% din populaţie.

În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Republica Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici şi întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019.

Compania este deţinută integral de EMMA Capital şi a încheiat 2023 cu venituri consolidate de 912  milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro şi un indicator ajustat EBITDA (câştiguri înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 127,7 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO