ZF 24

Corneliu Pascu, preşedinte al IRIDEX: Statul trebuie să colaboreze mai bine cu companiile româneşti astfel încât businessul să se dezvolte

07.11.2018, 10:18 695

Pentru o dezvoltare mai bună a mediului de afaceri local statul trebuie să coopereze mai mult cu companiile cu capital privat românesc, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Corneliu Pascu, preşedinte IRIDEX.

„Statul trebuie să lucreze cu operatori privaţi români şi ar trebui să schimbăm legile care pemanentizează funcţionarii publici”, a spus Corneliu Pascu.

El a adăugat că dacă statul se ocupă de realizarea studiilor şi a proiectelor, costurile sunt mult mai mari decât dacă ar coopera cu o companie privată românească. De asemenea, preşedintele IRIDEX este de părere că pentru un proiect este mult mai bine să lucreze o singură companie, care să se ocupe de tot ce implică acea lucrare.

„Dacă ai mai multe companii care face fiecare câte ceva ei vor arunca vina de la unul la altul şi iar nu rezolvăm nimic. Este mai bine să lucrezi cu o singruă companie, pentru că dacă bagă doar ea bani atunci trebuie să facă o treabă bună pentru a-şi recupera investiţia.”

În opinia preşedintelui IRIDEX, viitorul nu este „prea strălucit din cauza unor politici de închistare a autorităţilor locale.”

„Sunt îngrijorat, pentru că în sectorul 4 autorităţile au renunţat la firma de salubrizare şi au început să se ocupe ei, iar când au văzut că lucrurile nu meg bine au început să caute altă firmă. Acelaşi lucru vor să îl facă şi în sectrul 3.”

Corneliu Pascu a adăugat că autorităţile ar trebui să fie conştiente că nu se pot ocupa de toate activităţile, iar dacă împart responsabilităţile companiilor româneşti toată lumea iese în câştig.

„Statul trebuie să gestioneze, să aibă proiecte, şi să urmărească fiecare indicator pe care operatorii trebuie să îi parcurgă. Dacă autorităţile colaborează cu companiile cu capital privat românesc creşte şi mediul de afaceri, probabil scad costurile, iar proiectele sunt mult mai bine realizate.”

Preşedintele IRIDEX a lucrat timp de aproximativ 12 ani în Germania, în domeniul construcţiilor, unde monitoriza o echipă de 500-600 de muncitori. În 2002 a observat că piaţa din România se dezvoltă şi a ales să se întoarcă în ţară.

„În 2002 m-am retras de pe piaţa din Germania, pentru că piaţa românească devenea una în care puteai să îţi realizezi activitatea şi am decis să rămânem aici. Nu mi-a părut rău că a căzut comunismul, dar îmi pare rău că nu ne dezvoltăm mai bine. Este sigurul lucru de care îmi pare rău.”

Iridex Group este un grup de firme româneşti ce execută proiecte mari de infrastructură, depozite de deşeuri municipale şi periculoase, precum şi lucrări speciale de construcţii. Grupul este alcătuit din - Iridex Group Import-Export, Iridex Group Plastic, Iridex Group Servicii Salubritate Bucureşti, Iridex Group Salubritate Costineşti.

Grupul IRIDEX a avut anul trecut afaceri de 300 de milioane de lei şi 700 de angajaţi.

 

Ce a mai spus Corneliu Pascu la ZF Live:

 

- A trebuit să reînnoiesc autorizaţia de funcţionare a depozitului şi am aşteptat opt luni până am primit aprobare. Am depus în luna februarie şi am obţinut autorizaţia în ianurie. Poţi să te plângi până la ministru şi tot nu rezolvi nimic.

- Dacă vine o firmă străină şi are un proiect, obţine aprobări foarte repede de la primărie, dar pentru o companie românească te chinuie până la Dumnezeu până îţi dă un aviz.

- Pentru a obţine o autorizaţie de construcţie ai nevoie de 15-20 de avize, iar pentru ele stai atât de mult încât până îl obţii pe ultimul expiră ori Certificatul de Urbanism, ori alte avize şi trebuie să o iei de la capăt.

- Aceste lucruri sunt posibile pentru că autorităţile nu au termene şi dacă prinzi pe cineva de la un ghişeu în concediu poţi să renunţi şi să începi din nou cu toate actele.

- Dacă ar monitoriza cineva care este bugetul pentru curăţenia stradală atunci când se ocupă o companie privată, ar observa că dacă această activitate va intra în responsabilitatea primăriei bugetul alocat acestei activităţi se va tripla.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO