ZF 24

Enel şi ArcelorMittal spun adio celui mai mare proiect energetic al României. Doar statul a mai rămas la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Enel şi ArcelorMittal spun adio celui mai mare proiect...

Autor: Roxana Petrescu

23.12.2013, 11:17 1259

Italienii de la Enel şi ArcelorMittal Galaţi, al doilea cel mai mare consumator de energie din România, au decis să se retragă din EnergoNuclear, compania de proiect pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Proiectul este evaluat la 6,5 miliarde de euro şi este cel mai valoros proiect energetic al României. Aceştia erau singurii doi investitori străini care mai erau alături de statul român în acest proiect. CEZ (Cehia), GDF SUEZ (grup franco-belgian), Iberdrola (Spania) şi RWE (Germania) au spus adio celor două reactoare în 2010.

“Acţionarii Energonuclear, Enel Investment Holding B.V. şi ArcelorMittal Galaţi au decis să îşi exercite dreptul de opţiune privind vânzarea pachetului de acţiuni de 9,15%, respectiv 6,2% detinute in EnergoNuclear, prin transmiterea unei notificări către acţionarul majoritar, Nuclearelectrica. În termen de 30 zile de la primirea notificărilor, SNN are obligaţia de a cumpăra pachetele de acţiuni deţinute de Enel Investment Holding B.V. şi ArcelorMittal Galaţi S.A. în Energonuclear la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.Retragarea din proiect a Enel Investment Holding B.V., în acest moment, este motivateă de incompatibilitatea strategiei investiţionale iniţiale cu o noua potenţială structură a actionariaţului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deţine statutul de acţionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galati S.A. de provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect”, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

În acest moment, singurii interesaţi de acest proiect, dincolo de statul român, sunt nişte investitori chinezi, General Nuclear Power Corporation (CGN).

Energia nucleară asigură 20% din producţia de energie a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO