ZF 24

Hidroelectrica va selecta din nou intermediarul pentru listarea la bursă

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

12.11.2013, 21:14 680

Gabriel Dumitraşcu, şeful di­rec­ţiei de privatizare din Departa­men­tul pentru Energie, a anunţat că anul viitor statul va continua procesul de priva­tizare a companiilor de stat prin lis­ta­rea la bursă cu Hidroelectrica, Elec­trica şi Complexul Energetic Oltenia.

„Vom relua selectarea interme­dia­rului listării Hidroelectrica după ce se aprobă o nouă hotărâre de guvern pri­vind strategia de privatizare a Hi­dro­electrica. În prezent proiectul de hotă­râre este publicat pentru dezbatere şi mă aştept ca până la jumătatea lunii de­cem­brie să fie aprobat de guvern pentru ca apoi să înceapă imediat selec­ţia unui nou consorţiu de intermediere. Până la jumătatea lunii ianuarie, mă aştept să avem selectat consorţiul de privatizare. Termenul asumat de listare a Hidroelectrica este iunie 2014. Este în discuţie dacă vom scoate la vânzare 10% sau 15% din Hidroelectrica, aştep­tăm să iasă hotărârea de guvern“, a spus Dumitraşcu, după deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri a BVB.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

WikiZF: Profilul companiei Complexul Energetic Oltenia

WikiZF: Profilul companiei Electrica

În aprilie 2012 consorţiul format BRD (lider de consorţiu) - Citigroup - SocGen - Intercapital Invest a fost selec­tat pentru a asista listarea Hidro­elec­trica, însă nu a fost semnat niciun con­trac­t de intermediere. Întrebat dacă vor fi plătite despăgubiri brokerilor deja selectaţi, Dumitraşcu a răspuns că nu vor fi plătite despăgubiri pentru că nu a fost semnat niciun contract. Sindicatul angajaţilor de la Hidroelectrica, Hi­dro­sind, a ob­ţinut la Înalta Curte de Justiţie anu­larea deciziei guvernului prin care s-a stabilit procedura de privatizare şi astfel procesul de selecţie trebuie reluat.

WikiZF: Profilul companiei BRD

Întrebat de valoarea pachetului de ac­ţiuni care va fi scos la vânzare la Hidro­electrica, Dumitraşcu a spus că nu poate face estimări, că există o diferenţă între valoarea intrinsecă a unei com­pa­nii, dată de activele din patrimoniu, şi valoarea oferită de piaţă. De asemenea, evenimentele din ultimul an care s-au întâmplat la Hidroelectrica (insolvenţa şi contractele păguboase prin care com­pa­nia livra energie la preţuri prefe­ren­ţiale unor companii private) pot avea un impact asupra preţului din ofertă, a mai spus Dumitraşcu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO