Familia Bran, care deţine Distileriile Bran din Satu Mare, produce palincă, rachiu, dar şi alte băuturi spirtoase pe care le livrează în hoteluri de patru şi cinci stele din Bucureşti precum Marriott, Intercontinental sau Howard Johnson, în aeroportul Otopeni, dar şi în câteva restaurante şi magazine din toată ţara.
Distileriile Bran, brand deţinut de societatea Alcorom din Mărtineşti (jud. Satu Mare) au fost dezvoltate de Ioan Bran, 58 de ani, care la începutul anilor ’90 a preluat afacerea cu băuturi spirtoase începută acum câteva decenii de tatăl său. El este de profesie horticultor şi a „furat“ cunoştinţele despre producţia de palincă de la tatăl său.
În prezent, atribuţiile în cadrul distileriei sunt împărţite între membrii familiei. Societatea produce atât băuturi sub brandul Bran, cât şi branduri private pentru mai multe reţele de magazine.
„În orice domeniu începutul activităţii nu este uşor, nici nouă nu ne-a fost uşor, ba dimpotrivă am întâmpinat greutăţi, multe legate de legislaţie, care este foarte stufoasă şi greoaie, piaţa de desfacere destul de restrânsă sau concurenţa neloială din partea producătorilor neautorizaţi, adică cei care vând la negru sau nefiscalizat“, povesteşte Ioana Bran, fiica lui Ioan Bran, acţionarul companiei. Ioana Bran, 28 de ani, împreună cu fratele ei Daniel Bran, 31 de ani, se ocupă de tot ce ţine de marketing şi vânzări, în timp ce Maria şi Ioan Bran se implică în producţie.