ZF 24

Politica fiscal-bugetara a programului de Guvernare

16.12.2008, 13:37 26

Programul de guvernare de 63 de pagini, elaborat de coalitia PDL-PSD, contine o serie de actiuni de politica fiscal-bugetara, printre acestea regasindu-se:

- Mentinerea cotei unice de 16% pentru impozitarea veniturilor si a profitului. Persoanele cu venituri mici vor beneficia de compensatii si deduceri fiscale.

- Eliminarea temporara a impozitului pe veniturile din dobanzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidentilor in vederea stimularii economisirii.

- TVA redus la 5% pentru alimente de baza, fata de nivelul de 19% aplicat in prezent, concomitent cu cresterea TVA la produse de lux la 25%.

- Introducerea taxarii tranzacţiile imobiliare efectuate în scopuri comerciale de catre persoane fizice cu o cota de TVA de 19%

- Impozitarea cu 16% a castigurilor din tranzactiile imobiliare in scopuri comerciale si mentinerea actualului sistem de impozitare, cu cote cuprinse intre 1% si 3%, pentru tranzactiile imobiliare care nu au scop comercial.

- Majorarea impozitelor pe cladiri, automobile si ambarcatiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege.

- Impozit unitar pe castigurile bursiere, care in prezent sunt taxate diferentiat in functie de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu, cu 1% (perioada mai mare de un an) si 14% (detinute mai putin de un an).

- Bugete multianuale.

- Inasprirea sanctiunilor pentru evaziune fiscala, diminuarea economiei "subterane" si cresterea eficacitatii administrarii fiscale prin cresterea gradului de colectare a veniturilor publice

- Promovarea parteneriatului public-privat in vederea realizarii proiectelor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO