ZF Agrobusiness
ZF Agropower. Jean Ionescu, country leader, România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience: Un minus pe care îl are România - jumătate de milion de hectare de porumb sunt însămânţate cu sămânţă necertificată, cu 30-40% inferioară productiv celei certificate
ZF Agropower. Jean Ionescu, country leader, România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience: Un minus pe care îl are România - jumătate de milion de hectare de porumb sunt însămânţate cu sămânţă necertificată, cu 30-40% inferioară productiv celei certificate 22 aug 2023

România este ţara cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb din UE, de 2,5 milioane de hectare. Cu toate acestea, producţia pe fiecare hectar este la jumătate în comparaţie cu ţările din vestul Europei.

citește mai mult
ZF Agropower. Două antreprenoare au readus la viaţă o gospodărie săsească din 1856 şi au transformat-o într-un punct gastronomic local. „Avem în principal turişti străini“
ZF Agropower. Două antreprenoare au readus la viaţă o gospodărie săsească din 1856 şi au transformat-o într-un punct gastronomic local. „Avem în principal turişti străini“ 18 aug 2023

Ioana Gherghel şi Corina Bozgan au deschis anul trecut porţile HOF Hărman, un punct gastronomic local unde au reuşit să aducă la viaţă atât o gospodărie săsească din 1856, cât şi reţele vechi transilvănene pentru care folosesc doar ingrediente locale.

citește mai mult
ZF Agropower. Cum a creat un antreprenor o fermă-punct gastronomic în judeţul Brăila: „Într-un singur an am avut 20.000 de vizitatori“
ZF Agropower. Cum a creat un antreprenor o fermă-punct gastronomic în judeţul Brăila: „Într-un singur an am avut 20.000 de vizitatori“ 17 aug 2023

Marius Coadă a pariat pe o fermă agroturistică în judeţul Brăila – Ferma de la Coadă şi după ce a dezvoltat iniţial doar partea de experienţe pentru copii ulterior a deschis şi un punct gastronomic local.

citește mai mult
ZF Agropower. O familie din Constanţa a transformat casa bunicilor într-un punct gastronomic local. Ioana Matei, cofondatoare, La Grisha: Lucrăm cu ingrediente locale. Cred că mai mult de 80% din ce consumăm este peşte de import, adică oamenii sunt mai familiarizaţi cu somonul şi dorada decât cu crapul sau cu somnul
ZF Agropower. O familie din Constanţa a transformat casa bunicilor într-un punct gastronomic local. Ioana Matei, cofondatoare, La Grisha: Lucrăm cu ingrediente locale. Cred că mai mult de 80% din ce consumăm este peşte de import, adică oamenii sunt mai familiarizaţi cu somonul şi dorada decât cu crapul sau cu somnul 16 aug 2023

La Grisha, punct gastronomic local din Ghindăreşti (jud. Constanţa), şi-a deschis porţile la finalul lunii august anul trecut după ce Ioana Matei şi familia sa au decis să transforme casa bunicilor din localitatea constăn­ţeană într-un loc de cazare şi într-un restaurant unde turiştii pot găsi preparate cu specific lipovenesc.

citește mai mult
ZF Agropower. Cum văd antreprenorii din gastronomie şi agroturism viitorul producţiei locale de alimente: Europa de Est, cu o infuzie serioasă de bani, poate rezolva problema hranei. Însă micii fermieri români nu se autorizează, se lovesc de multe bariere
ZF Agropower. Cum văd antreprenorii din gastronomie şi agroturism viitorul producţiei locale de alimente: Europa de Est, cu o infuzie serioasă de bani, poate rezolva problema hranei. Însă micii fermieri români nu se autorizează, se lovesc de multe bariere 15 aug 2023

România poate deveni o destinaţie gastronomică, dar şi un important furnizor de hrană în Europa, dacă ar avea o strategie, un management şi un marketing performant şi ar rezolva problemele de bază cum ar fi inflastructura şi legislaţia greoaie care nu îi lasă pe mulţi fermieri să intre în legalitate. Aceasta este una dintre concluziile emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

citește mai mult
ZF Agropower. Cum a reuşit să se dezvolte un grup de legumicultori din Băleni (jud. Dâmboviţa). „Toată producţia ajunge la supermarket. Facem planul cu un an înainte cu retailul şi stabilim riguros ce suprafeţe cultivăm ca să nu avem supraproducţie“
ZF Agropower. Cum a reuşit să se dezvolte un grup de legumicultori din Băleni (jud. Dâmboviţa). „Toată producţia ajunge la supermarket. Facem planul cu un an înainte cu retailul şi stabilim riguros ce suprafeţe cultivăm ca să nu avem supraproducţie“ 9 aug 2023

Familia Dumitru din Băleni (jud. Dâmboviţa) este unul dintre cei mai mari pro­ducători de legume din zonă şi alături de alţi 30 de producători din localitate livrează 95% din producţie către lanţul de magazine Lidl.

citește mai mult
ZF Agropower. Horia-Adrian Lupu, Agra Asigurări: doar circa 2,5 milioane de hectare de teren arabil din cele 8,4 milioane sunt asigurate. Este o pondere mică, dar există potenţial de creştere
ZF Agropower. Horia-Adrian Lupu, Agra Asigurări: doar circa 2,5 milioane de hectare de teren arabil din cele 8,4 milioane sunt asigurate. Este o pondere mică, dar există potenţial de creştere 8 aug 2023

Horia-Adrian Lupu, di­rector general al Agra Asigurări, singurul jucător specializat în piaţa asigurărilor agricole, spune că din cele circa 8,4 milioane de hectare de teren arabil doar 2-2,5 mi­lioane de hectare sunt asigurate.

citește mai mult
ZF Agropower. Care sunt cei mai „hot“ pepeni în România? Piaţa este dominată de Sugar Baby, pepenii timpurii cu coajă neagră, şi rimson, pepenii cu dungi, hibrizi dulci, cu pulpa roşu aprins
ZF Agropower. Care sunt cei mai „hot“ pepeni în România? Piaţa este dominată de Sugar Baby, pepenii timpurii cu coajă neagră, şi rimson, pepenii cu dungi, hibrizi dulci, cu pulpa roşu aprins 7 aug 2023

Printre cei mai căutaţi şi cumpăraţi pepeni din România se numără Sugar Baby, acei pepeni cu coajă neagră care se bucură de o mare popularitate, fiind pe piaţă de la începutul sezo­nului, şi pepenii Crimson cu dungi, semitimpurii.

citește mai mult
ZF Agropower. Adio pepeni! Jumătate din consum se acoperă din import. „Pepenele a devenit un produs scump. Producţia şi preţul nu mai ţin pasul cu costurile, iar în momentul în care depinzi de piaţa de desfacere, este dificil să cultivi“
ZF Agropower. Adio pepeni! Jumătate din consum se acoperă din import. „Pepenele a devenit un produs scump. Producţia şi preţul nu mai ţin pasul cu costurile, iar în momentul în care depinzi de piaţa de desfacere, este dificil să cultivi“ 6 aug 2023

Producţia de pepeni din acest an ar putea fi de sub 200.000 de tone, cu toate că doar în ultimii cinci ani s-a redus de trei ori, conform statisti­cilor naţionale.

citește mai mult
ZF Agropower. Aurelia Diaconu, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: Pepenele de Dăbuleni cu Indicaţie Geografică e o necesitate pentru viitor. Presupune muncă în echipă şi atragerea de fonduri
ZF Agropower. Aurelia Diaconu, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: Pepenele de Dăbuleni cu Indicaţie Geografică e o necesitate pentru viitor. Presupune muncă în echipă şi atragerea de fonduri 3 aug 2023

Dăbuleni, cel mai mare bazin din ţară în care se produc pepeni, întinşi pe terenuri agricole de circa 2.000 de hectare, adică 20% din suprafaţa totală cultivată la nivel naţional, vrea să dea o nouă identitate pepenilor. Mai precis, celebrul pepene de Dăbuleni ar putea deveni produs cu Indicaţie Geografică, fiind primul produs din această categorie atestat astfel din România.

citește mai mult
Despre ZF Agropower