Sergiu Cojanu, specialist nutriţionist dietetician, a început BioBoom Box, un start-up care aduce fructe şi legume proaspete de la fermierii certificaţi bio din Braşov la uşa bucureştenilor.
citește mai multSergiu Cojanu, specialist nutriţionist dietetician, a început BioBoom Box, un start-up care aduce fructe şi legume proaspete de la fermierii certificaţi bio din Braşov la uşa bucureştenilor.
citește mai multDupă două decenii de exporturi, care au ajuns la o cotă de 60% din vânzări, Marius Bîcu, acţionar şi director general al companiei Ferma cu Omenie, vrea să se concentreze mai mult pe vânzările locale în judeţul Alba, unde se află ferma şi fabrica de brânzeturi, şi în judeţele învecinate.
citește mai multSuprafaţa cultivată cu rapiţă în această toamnă, de circa 600.000 de hectare, este similară cu cea de anul trecut, dar de două ori mare decât acum un deceniu, şi ar putea creşte în următorii ani, în condiţiile în care seminţele de rapiţă sunt cele care au adus bani în plus în ferme în 2023, dat fiind că preţul cerealelor a scăzut, potrivit Gabrielei Vila, director general al ADAMA Agricultural Solutions în România şi Republica Moldova.
citește mai multDin cauza condiţiilor meteo extreme, în special a căldurii din această vară, şi în lipsa asigurării unui climat proprice în pieţele agro-alimentare, fructele şi legumele s-au deteriorat rapid, astfel că o parte din producţie a fost pierdută.
citește mai multIstvan Varga, antreprenorul care în urmă cu şapte ani a pus bazele Manufacturii de Brânză, un atelier de brânzeturi maturate din Cund (judeţul Mureş), crede că în următorii ani numărul de producători de astfel de brânzeturi va creşte de cinci ori având în vedere că România are „la dispoziţie“ materia primă.
citește mai multAlina Filip, asociat în cadrul Transmeteorit, o fermă din Sarichioi (judeţul Tulcea) care este şi membră a Kalinka Eco Farm Cooperativă Agricolă, spune că asocierea este esenţială pentru legumicultori dacă aceştia vor să se dezvolte şi să intre în marile lanţuri de magazine.
citește mai multIonuţ Popa şi familia lui au cumpărat primele capre în 2018, la cinci ani după ce au intrat în domeniul agricol, dorind să le ofere copiilor produse fabricate în propria gospodărie.
citește mai multRemi Dei-Tos, directorul staţiei de producţie şi procesare a seminţelor Sineşti (jud. Ialomiţa), parte a Bayer România, spune că fermierii sunt gata să investească în echipamente de irigaţii, dar fără acces la apă, irigarea nu este uşoară. De altfel, în campania 2023 Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a pregătit o suprafaţă de circa 1,4 milioane de hectare pentru irigat, dar suprafaţa irigată pentru prima udare a fost de doar 482.000 de hectare, din cele 8,6 milioane de hectare de teren arabil.
citește mai multRomânia este ţara cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb din UE, de 2,5 milioane de hectare. Cu toate acestea, producţia pe fiecare hectar este la jumătate în comparaţie cu ţările din vestul Europei.
citește mai multIoana Gherghel şi Corina Bozgan au deschis anul trecut porţile HOF Hărman, un punct gastronomic local unde au reuşit să aducă la viaţă atât o gospodărie săsească din 1856, cât şi reţele vechi transilvănene pentru care folosesc doar ingrediente locale.
citește mai mult