ZF News

Piaţa de factoring stagnează la 2,7 mld. €

Piaţa de factoring stagnează la 2,7 mld. €

Autor: Liviu Popescu

04.03.2015, 00:03 309
Piaţa de factoring, pe care activează bănci şi societăţi specializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale, a stagnat anul trecut la nivelul de 2,7 mld. euro, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring (ARF). Piaţa era în scădere cu 9% la jumătatea anului trecut, pe fondul apetitului scăzut pentru investiţii al firmelor, dar ulterior a recuperat teren, astfel că a încheiat 2014 cu numai 20 mil. euro sub nivelul din anul anterior.

„Piaţa a recuperat în ultimele şase luni, astfel încât am ajuns la acelaşi nivel cu anul 2013, confirmându-se o stabi­li­za­re şi o aşezare a pieţei. Această revenire s-a bazat, în principal, pe creşterea consumului din a doua parte a anului, precum şi pe evoluţia pozitivă a producţiei industriale“, spune Bogdan Ro­şu, preşedintele ARF.

Factoringul presupune un contract prin care un furnizor pri­meşte de la bancă sau de la o companie specializată finanţare pe baza unor facturi pe care trebuie să le încaseze în vi­itor. De regulă, finanţarea este de maximum 85% din suma care urmează să fie încasată. Comisionul companiei de fac­to­ring poate ajunge şi la 4% din creanţă, ceea ce în cazul unei finan­ţări pe trei luni, de exemplu, este echivalent cu o do­bândă anuală de 16%. Piaţa de factoring încheiase anul 2013 cu un minus de 6%.

Sectorul construcţiilor a fost cel care s-a finanţat cel mai mult prin factoring intern anul trecut, cu o pondere de 24% din totalul operaţiunilor. Ponderea este însă în scădere de la 33% în 2013. Evoluţia confirmă nivelul scăzut al investiţiilor şi al proiectelor derulate anul trecut, dar şi nivelul ridicat de neperformanţe pe acest sector, de 28% din total finanţări.. La polul opus, cel mai mic procent de finanţări prin factoring intern a fost înregistrat în sectorul farma (2,5%).

„Potenţialul în sectorul farma este enorm, dar întârzierile mari la plată de la beneficiarii finali şi birocraţia cu privire la cesionarea creanţelor asupra caselor de asigurare, fac aproape imposibilă accesarea de către furnizori (importatori şi distribuitori) a unor astfel de finanţări", a explicat Bogdan Roşu.

Creştere a activităţii de factoring s-a înregistrat în sectorul metale, chimicale şi reciclare, a cărui pondere a urcat la de la 5% la aproape 9%. Sectorul auto a avansat la aproape 8%  anul trecut, faţă de circa 6% în 2013. Cele mai mari volume derulate prin factoring provin de la companii care au cifre de afaceri de peste 50 mil. euro, respective 43% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO