Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

13.06.2008, 21:25 32

Woody Allen - Anarhie pura. Editura Humanitas
Optsprezece proze, dintre care opt publicate pentru prima oara in volum. Prima culegere a lui Woody Allen in 27 de ani, publicata in vara anului trecut. Texte aparent scrise in joaca de un autor dotat cu o imaginatie febrila si purtat de o frenezie asociativa peste medie. Din pacate, cititorul roman poate fi lipsit de multe dintre nuantele umorului lui Allen care se refera la situatii prea concrete din societatea americana la un anume moment, iar unele personaje se ascund sub initiale, sporind misterul. E mult prea vizibil ca cea mai mare parte dintre texte au fost scrise ca foiletoane pentru marile ziare. Traducere din limba engleza de Ruxandra Ana.

Lucian Bagiu - Bestiar. Salata orientala cu universitari inchipuiti. Editura Cartea Romaneasca
Autorul s-a nascut in 1979, este asistent universitar la Catedra de limba si literatura romana la Universitatea din Alba Iulia si a mai publicat pana acum patru carti. Cea de fata este un pseudoroman cu referinte culturale elitiste. "O proza de cea mai buna calitate. In plus, e autentica, vizibila fiind abordarea din interiorul sistemului - sarcasmul subtil, presarat cu abilitate in text, face referire la scene ale vietii universitare porovinciale autohtone, cu toate metehnele mai mult sau mai putin cunoscute" (Felix Nicolau).

Magda Ursache - Pe muchie de hartie. Eseuri atipice. Editura Ideea Europeana
Cartea isi popune o radiografie a starii literaturii romane de azi, folosind in permamenta oglinda retrovizoare. "Tipic, in critica actuala, e, cel mai adesea, sa coexisti, sa superi cat mai putina lume, sa te rezemi de grup, sa fii amuzant ca un comis-voiajor, sa te adaptezi la orice canon, sa te aranjezi cu oricine. Atipic a devenit sa incerci sa spui adevarul integral, sa nu uiti, sa nu fii las, sa nu fii oportunist." Autoarea este o colaboratoare constanta la numeroase publicatii culturale si a publicat mai multe volume de proza si critica literara.

Anne Michaels - Imagini fugare. Editura Leda
Romanul de debut al unei scriitoare canadiene unanim apreciat, atat de critici, cat si de publicul larg, aducandu-i mai multe premii insemnate: Orange Prize for Fiction (1997), Trilium Book Award (1997) si Guardian Fiction Award (1997). Romanul a fost ecranizat in 2007, filmul fiind premiat la Festivalul de Film de la Roma. Jakob Beer, un baietel in varsta de sapte ani, este salvat din mlastinile unui oras din Polonia, in timpul ocupatiei naziste, si dus pe o insula greceasca de catre salvatorul sau. Romanul urmareste relatia speciala care se leaga intre cei doi barbati din generatii diferite, din culturi diferite, ale caror vieti au fost pentru totdeauna schimbate de razboi. Traducere de Lavinia Vasile.

Albert Vazquez-Figueroa - Bora Bora. Editura Polirom
O incursiune in lumea tribala a vechilor locuitori din zona Pacificului de Sud. Romanul zugraveste istoria unui popor si, in acelasi timp, ne prezinta povestea personala a unui adolescent care se transforma in barbat, sub obladuirea mentorului sau. Un atac sangeros asupra unei insule pasnice da nastere unei adevarate epopei: pentru a-i pedepsi pe raufacatori, protagonistii pornesc intr-o expeditie pe mari necunoscute si periculoase. Dragostea si dorinta sexuala, cutezanta si teama, violenta si dorinta de dreptate se impletesc perfect in aceasta lume atemporala. Traducere din limba spaniola de Nicolae Zavada.

Anca Mizumschi - Poze cu zimti. Editura Brumar
Un volum elegant grafic si substantial liric al unei poete extrem de personale din generatia '90. "Poezia din aceasta carte - arata Alex. Stefanescu intr-o calda prefata - este, intr-o mare masura, o poezie a refuzului, ca si aceea a Marianei Marin sau a Martei Petreu, o respingere vehementa a iluzionarii, un strigat, dar totul pleaca nu de la un sentiment al vidului, ci de la o incredere luminoasa si de neclintit in dragoste. Cele mai frumoase poeme de dragoste scrise in limba romana in ultimii ani se gasesc in aceasta carte. Dragoste in intelesul larg (si mistic) al cuvantului." Cartea reuneste noua colaje fotografice de Reszegh Botond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO