Ziarul de Duminică

Sugestie ignorata

17.12.2008, 16:19 17

George I. Nimigeanu - autorul volumului de versuri recent aparut Nobletea tacerii (Medias, Ed. Samuel, 2008) - recurge la o retorica solemna pentru a-si exprima trairile si reflectiile. Urmarea este ca nu reuseste sa si le exprime.

Cuvintele se asociaza in mod previzibil, conform unor reguli de multa vreme stabilite, fara sa inregistreze ceva din individualitatea poetului. Este ca si cum cineva, ori de cate ori ar vrea sa comunice cu semenii, ar invarti la manivela unei boite ˆ musique, emitand mereu aceeasi melodie. Trist sau vesel, apatic sau entuziast, George I. Nimigeanu invarte la manivela retoricii lui, din care razbate un discurs liric grandilocvent-apodictic, needificator si neemotionant:
"Rememorand Tiparul Prim - lumina/ - cand sufletul in calea ei se-asterne -/ ridica oare valul indoielii?// Ce talcuire-n legea ei ne cerne?// Ca-ntre nedumerire si-ntrebare/ vecia putrezeste inflorind/ Incat pustiul semne de mirare/ da pe furate si ras-talmacind// cu apa vietii mele adapandu-si/ oazele-n vis... dintr-un izvor ceresc/ in care eu in adevarul clipei/ - fara de nume - sfant ma pustiesc" (Enigma).
Cititorii care n-au adormit sunt rugati sa ia in considerare faptul ca aceasta versificare mecanic-sacerdotala ii provoaca admiratie lui Liviu Dorin Clement, semnatarul prefetei. Prefatatorul are insa si el o boite ˆ musique, a criticii literare apologetice, astfel incat efectul de somnifer al cartii in ansamblul ei sporeste:
"In cautarea unui adevar sau a unor adevaruri compatibile cu realitatea vietii firesti, palpabile, recognoscibile si cu realitatea adesea aproape la fel de concreta, prin semne ale sale, a vastelor campii launtrice, a miscatoarelor himere, a gandului nesoptit sau a tainei de neatins, poetul cantareste mereu cuvinte si taceri, logos si infinite calme pajisti linistite - tacerea dintai si tacerea din urma".
Este greu de inteles cum poate poetul sa cantareasca pajisti. Cuvinte si taceri mai treaca mearga, s-au mai vazut cazuri. Dar pajistile, cum sa ridici pajistile de la locul lor si sa le asezi pe cantar? Pe de alta parte, ce inseamna "calme pajisti linistite"? Exista si "furioase pajisti linistite"? Sau "calme pajisti agitate"?
Ne ramane in minte, dupa incheierea lecturii, titlul volumului: Nobletea tacerii. Exista in aceasta sintagma o sugestie subtila careia insa, din nefericire, nici poetul, nici exegetul sau nu i-au dat curs.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO