Ziarul de Duminică

Wilbur Smith (II), Saga egipteană/ de Stelian Ţurlea

Wilbur Smith (II), Saga egipteană/ de Stelian Ţurlea

Wilbur Smith (II), Saga egipteană/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

30.09.2011, 00:04 975

Seria egipteană a romanelor lui Wilbur Smith (despre viaţa căruia am scris câteva rânduri în numărul de săptămâna trecută al acestei rubrici) este o ficţiune istorică, se compune din patru romane şi a fost şi ea în întregime tradusă de Editura RAO. "Ultimul papirus" (Seventh Scroll) - traducere de Cristina Iliescu, "Căutarea" (The Quest) - traducere de Alina Toderică, "Magul" (Warlock) - traducere de Cristina Iliescu, "Războinicii Nilului" (River God) - traducere de Gabriela Nedelea. Şi acestea sunt romane de aventuri, foarte stufoase, care se continuă pe sute de pagini. Dar care au foarte mulţi iubitori în întreaga lume.

Acţiunea se petrece în mare parte pe vremea faraonului Tutmosis III, în Egiptul antic, regat construit pe averi fabuloase, dar şi pe lăcomie. Wilbur Smith îşi poartă cititorul prin meandrele unei poveşti în care se regăsesc drama, misterul şi pasiunile unor vremuri de mult apuse. "O poveste despre sex, moarte şi intrigi în Valea Regilor... somptuos scrisă... plină de acţiune... excelentă!" scria David Profumo în "Daily Telegraph" despre "Războinicii Nilului".

În "Căutarea", Egiptul este lovit de o serie de molime teribile care distrug regatul, iar Nilul, ale cărui ape hrănesc toată populaţia, dispare. Faraonul trimite după magul Taita, singurul om care ar putea ajunge la originea apelor ca să descopere sursa tuturor relelor.

În "Magul", învăţatul Taita s-a retras în pustiu unde a meditat şi s-a perfecţionat în vechile arte ale magiei, devenind un adevărat iniţiat, care poate ghici voinţa zeilor şi poate schimba realitatea. Toate talentele sale sunt puse acum în slujba tânărului Nefer, căruia uzurpatorii i-au răpit coroana.

În "Ultimul papirus", povestea ajunge în plină modernitate, atunci când un vestit arheolog, Nicholas Quenton-Harper, reuşeşte să descopere un papirus vechi de aproape patru mii de ani. Acesta ascunde cheia către o comoară fabuloasă.

Suficient pentru incitarea la lectură?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO