Bănci și Asigurări

Părerile analiştilor sunt împărţite cu privire la politica de dobândă a BNR în 2016

Părerile analiştilor sunt împărţite cu privire la...

Autor: Liviu Popescu, Claudia Medrega

05.01.2016, 00:07 734

Majoritatea analiştilor anticipează că banca centrală va menţine în acest an dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75%, însă apariţia unor semne de supraîncălzire a eco­no­miei şi revenirea inflaţiei în teritoriul pozitiv ar putea deter­mina BNR să majoreze rata în ultimul trimestru al anului.

Există şi voci răzleţe care susţin că există posibilitatea de a mai vedea o tăiere a dobânzii-cheie la 1,5% la final de an, dar şi pesimişti care anticipează o rată de 2,5%.

Pentru prima şedinţă din acest an programată pentru joi, 7 ianuarie, economiştii se aşteaptă ca BNR să facă o pauză în procesul de relaxare a politicii monetare şi să menţină dobânda-cheie.

Motoarele economiei vor continua să tureze în acest an, ritmul de creştere al PIB urmând să ajungă la 4% sau chiar peste acest nivel.

Radu Crăciun, economistul-şef al BCR, cel mai mare jucător din sistem, consideră că BNR va fi în situaţia de a creşte dobânda-cheie în ultimul trimestru al anului „în condiţiile în care până la jumătatea anului inflaţia va rămâne probabil negativă datorită impactului scăderii TVA şi se va apropia de 1% la sfârşitul anului.“

Politica monetară a BNR a intrat în stand-by din mai 2015, când instituţia a redus dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an, concomitent cu reducerea rezervelor minime obligatorii la lei la 8%, în timp ce RMO la valută a staţionat anul trecut la 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO